Kezdőlap » Asztrológia » Asztrológiai alapismeretek

Asztrológiai alapismeretek

Asztrológiai alapismeretekEzt az írást elsődlegesen azok számára állítottam össze, akik most készülnek az igazi asztrológiával megismerkedni, az újságból ismert Nap csillagjegy asztrológiával szemben, mely túl általános ahhoz, hogy használható, személyes tanácsokat nyújtson. A honlapon nem találhatóak aktuális Nap csillagjegy horoszkópok, csak a személyes horoszkóp képlet alapján kiszámolt, személyre szabott előrejelzések illetve az általános mindenkit (napjegytől függetlenül) érintő bolygóhatások értelmezése.

Az asztrológia módszere, minden születés (ember, esemény, eszme, intézmény létrejötte) idejére és helyére képes az éppen ott és akkor fennálló bolygóhelyzetek alapján egy horoszkóp képletet felállítani. Következtetéseit a bolygók az égbolton, a keleti láthatárhoz viszonyított elhelyezkedése, a csillagjegybeli és egymáshoz viszonyított helyzetei alapján vonja le a személy/esemény/intézmény “jellemét és életútját” illetően.

Sokat segíthet, ha a horoszkóp feltárását egy konkrét példával indítjuk. Ehhez a legmegfelelőbb saját képletünk tanulmányozása (mely egyszerűen megtekinthető regisztrált felhasználóink számára). Az ingyenes regisztráció előnyeinek ismertetéséhez kattints ide.

Előbb meg kell ismerkednünk az egyes bolygók jelentés tartalmaival: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó (a csillagászok a Plútót kisbolygónak tekintik egy ideje, de jelentéstartalmának mélységéből ítélve továbbra is tekinthetjük teljes értékű főbolygónak).

Ezt követően a csillagjegyek értelmezéseit érdemes elolvasnunk: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak. Nem minden bolygó hat azonos erősséggel különböző csillagjegyekben (lehet például otthon jegyében, erőben, esésben vagy száműzetésben). Nem szabad összekevernünk az ekliptikai (állatövi) csillagképeket az állatövi jegyekkel! Ez utóbbiak neve, sorrendje és jele megegyezik a csillagképekéivel, de az ekliptikát tizenkét, egyenként harminc fokos részre osztják. A tropikus asztrológiai szemlélet csillagjegyekkel dolgozik a csillagképek helyett.

Következő lépésben megismerkedünk a horoszkóp házak jelentésével. Képletünk felállítási helyén és idején a keleti láthatáron “felkelő” csillagjegy lesz az 1. ház kezdete, az Aszcendens. Innen kezdve 12 részre, életterületre osszuk fel horoszkópunkat. Míg a bolygók a csillagjegyek energiáit egyes jellemvonásaink megformálásába fókuszálják, ezen jellemvonások megnyilvánulási területét a horoszkóp házak biztosítják. Lásd még az Aszcendens és a pontos születési idő jelentősége.

Az egyes házak értelmezéséről és a különböző ház felosztási rendszerekről itt olvashatunk: Horoszkóp házak és szemléleti módok.

Miután a főbb alkotó elemekkel megismerkedtünk, egymással alkotott szög kapcsolataikat is feltárhatjuk:  Asztrológiai fényszögek.

Az alapok elsajátítását követően képessé kell válnunk a lényeges, domináns és a kevésbé meghatározó elemek megkülönböztetésére. Előbb megvizsgálhatjuk, hogy milyen általános mintázatot alkotnak a bolygók a képleten belül: Horoszkóp mintázatok, illetve hogyan oszlanak el minőségek, elemek és féltekék szerint. Lásd a Horoszkóp elemek és minőségek szerinti eloszlását illetve a Háznegyedek és féltekék szerinti elosztást. Bizonyos képletek Rejtett Aszcendenst is tartalmaznak, amely a képlet egy további súlypontjának tekinthető.

Egy további rangsort alakíthatunk ki az egyes bolygók között a Diszpozitor láncok segítségével.

A fentebbiek együttesen is már egy eléggé árnyalt képet nyújtanak egy adott horoszkópról és annak tulajdonosáról. Ellenben, ha még többet akarunk megtudni, akkor megvizsgálhatjuk a Holdcsomópontokat, vagy olyan érzékeny pontokat (arab pontokat), mint a Szerencsepont. Minden egyes horoszkóp fok külön jelentéssel rendelkezik, ami a rajta elhelyezkedő bolygó értelmezését bővítheti: A horoszkóp fokainak jelentése. Ha még többet szeretnénk, akkor az Állócsillagokkal való együttállásokat is vizsgálat alá helyezhetjük: Állócsillagok a személyes képletben.

További többlet megértéssel szolgálhatnak a Kisbolygók és a Lilith értelmezései. Bár egyesek különösen nagy jelentőséget adnak neki, meglátásom szerint a Lilithet egészséges ember esetében nem mindig szükséges elemzés alá venni, mert olyan sötétségeket hozhatunk fel árnyékénjéből, melyek kezelésére még felkészületlen lehet.

Bár különösen szerteágazóvá válhat az elemzés, ha mindent figyelembe akarunk venni, de jegyezzük meg, hogy a legfőbb aranyszabály: Kezdjük mindig az alapoknál (bolygók, csillagjegyek, házak, főbb fényszögek) és szükség esetén onnan dolgozzunk tovább.

A horoszkóp képletet nemcsak egy pillanatra kifeszítve lehet vizsgálni. Mert a bolygók az átlagnál gyorsabb vagy lassabb haladási sebességgel és bizonyos mozgás iránnyal (előrehaladó vagy hátráló, másképpen direkt vagy retrográd) is rendelkeznek. Külön jelentőséget szoktunk a hátráló (retrográd) illetve a helyben álló (stacioner) bolygóknak tulajdonítani.  Lásd még a Merkúr, Vénusz és Mars retrográd mozgásait.

A horoszkóp képletet különböző célokra alkalmazhatjuk. Használhatjuk előrejelzések alapjául (Az előrejelző asztrológiáról illetve A bolygók mozgása és az életciklusok), kapcsolataink jobb megértésére (Emberi kapcsolatok és a párhoroszkóp), bizonyos kérdések további tisztázására (Tanácsadás egy adott kérdésben), vagy akár egészségi megfontolásokból is (Az emberi test részeinek lelki jelentése). További területnek számít még a mundán, kérdő (óra) asztrológia is.

Külön témakör az ezoterikus asztrológia, mely tovább megy az adott élet vonásain és más életek hatásainak következményeit próbálja a személyes képletből kiolvasni (lásd még Karma jelölők). Az ilyen jellegű mélyebb elemzéseket már nem lehet csak racionális tudással, normál tudatállapotból végezni, hanem külön ráhangolódást, előkészületeket és meditatív állapotot igényelnek (lásd a Horoszkóp, mint meditációs kép és a Meditációról általában).

A további ismerkedésben, tanulásban sokat segíthet az Asztrológiai fogalomtár időnkénti böngészése is.