Kezdőlap » Asztrológia » A Merkúr, Vénusz és Mars retrográd ciklusai

A Merkúr, Vénusz és Mars retrográd ciklusai

Az asztrológiában szokásos a bolygók földről érzékelt mozgásirányát is figyelembe venni és neki megfelelően következtetéseket levonni. Az év egyes szakaszaiban úgy tűnik, mintha egyes bolygók folyamatosan lelassulnának a csillagháttérhez viszonyított haladásukban (direkt mozgásukban), megállnának, majd visszafelé kezdenének haladni. Ezt a jelenséget nevezik retrográd mozgásnak.
A közelebbi bolygók (Merkúr, Vénusz, Mars) esetében ez a jelenség kevesebb időt szokott felvenni, míg a távolabbiaknál, melyeknek keringési ciklusa jóval hosszabb, közel azonos a direkt mozgás idejével.

Több írásban is részleteztem már a retrográd Merkúr hatásait. Röviden összefoglalva minden ami a kommunikációval van összefüggésben újraértékelésre, javításra további átgondolásokra szorul ezekben az időszakokban. Ezért is megfelelőbb elkezdett tervek kiteljesítéséhez, tökéletesítéséhez, de nem újak kezdéséhez, mert jövőbe előrelátó képességünk vissza van fogva ilyenkor. Tovább árnyalja a hatást, hogy milyen jegyben történik és ez a szülött horoszkópjára hogyan van hatással.

A Vénusz vágyainkat és értékeinket jelöli, így értelemszerűen ezek átértékelése retrográd mozgásának ideje. Ilyenkor tükröt állít az univerzum elénk és olyan helyzetekbe visz, amelyek kellemetlenek lehetnek, de újabb viszonyulásokra késztetnek. Ezen kívül emberi kapcsolati viszonyainkban is vízválasztót képezhet, miközben régóta lappangó ízlésbeli nézeteltérések felszínre kerülnek.

A Mars erőnket, erőnlétünket és érvényesülési módunkat jelöli. Mikor megfordul látszólagos mozgásában azt a módot lesz szükséges aktuálissá tennünk, ahogyan energiánkat hasznosítjuk általában. Tehát ha nem osszuk erőinket megfelelőképpen be, akkor ebben az időben könnyebben túlhajszolhatjuk magunkat, mert úgy érzékeljük, hogy kezdeményezéseink nem haladnak kellő ütemben. Ez nagyobb frusztrációk és összetűzések előidézője is lehet. Ha inkább hajlandóak vagyunk változtatni és hajlékony lenni sokkal könnyebb lesz tanításait fogadni.


asztrológus tanácsadó