Asztrológiai fogalomtár (asztrológiai szótár, asztrológiai lexikon)

Közel 600 asztrológiai szakkifejezés, asztrológiai fogalmak magyarázatát gyűjtöttem itt össze. Egyes címszavak hosszabb különálló cikkekre is mutatnak a honlap tartalmából.

Ha ingyen regisztrálsz oldalunkon, személyre szabott elemzéseket (napi tranzit előrejelzésed, személyes és párkapcsolati horoszkóp) olvashatsz el. Személyes adataidat tiszteletben tartjuk, semmilyen kéretlen levelet nem küldünk ki feliratkozóink számára.

 A  |  B  |  C  |  D  |  E  |  F  |  G  |  H  |  I  |  J  |  K  |  L  |  M  |  N  |  O  |  P  |  R  |  S  |  Sz  |  T  |  U  |  V  |  Y  |  Z 
Acamar theta Eridani, 23° 16' Kos, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Jupiteri jellegű.
Achernar alpha Eridani, 15° 19' Halak, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Jupiteri jellegű.
Achird gamma Ceti, 09° 26' Bika, állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Acrab Beta Scorpii, 3° 11' Nyilas, világos állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Mars és Szaturnusz jellegű. rosszindulatot és alkalmanként kegyetlenséget jelölhet.
AcruxAlpha Crucis, 11° 52' Skorpió. a legfényesebb állócsillag a Dél-keresztje csillagképben. a Skorpió csillagjegyben található. jupiteri jellegű, pompakedvelésre utal.
Acubens alpha Cancri, Sertan, 13° 38' Oroszlán, állócsillag a Rák csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Aculeus M6 Scorpii, 25° 44' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Acumen M7 Scorpii, 28° 45' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Adara epsilon Canis Majoris, 20° 46' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Vénuszi jellegű.
Adhafera zeta Leonis, 27° 34' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Adhil Xi Andromedae, Al Dhail, 7° 52' Bika , állócsillag az Androméda csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Vénuszi jellegű, hosszan tartó házasságra, szépségre és kedvező lehetőségekre utal.
Admetos az ekliptika egyik hatópontja, feltételes bolygóként mozog. Megerősíti, illetve kiegészíti a már megismert bolygókat. Jelentése maximális gátlás, halál, nyugalmi állapot.
Agena Beta Centauri, 23° 48' Skorpió. világos állócsillag a Centaurus déli csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. vénuszi és jupiteri jellegű. Sikert jelez.
Ain epsilon Tauri, 08° 28' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
A jegy ura uralkodó bolygó, domináns bolygó. Egy bolygó pozíciója a saját jegyében, házában.
A képlet ura az Aszcendens jegyét uraló bolygó, amely a legdominánsabb a horoszkópban.
Aktiválódás egy csillagjegy ahányadik fokán áll egy bolygó, a neki megfelelő életévben lesz legerősebben érzékelhető a hatása. Ha a bolygó egy jegy 15. fokán áll, a személy életében először a 15. életévben válik hangsúlyossá, aktiválódik. 30 fokot hozzá adva, megkapjuk a második, majd megint a harmadik aktiválódás idejét.
Albali epsilon Aquarii, 11° 43' Vízöntő, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Albireo beta 1 Cygni, 01° 15' Vízöntő, állócsillag a Hattyú csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Alcor 80 Ursa Majoris, 15° 52' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Marsi jellegű.
Alcyone eta Tauri, 00° 00' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Albaldah pi Sagittarii, 16° 15' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és merkúri jellegű.
Aldebaran Alpha Tauri, 9° 47' Ikrek, a legfényesebb állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Mars jellegű, nyilvános vagy katonai becsületet és bátorságot jelöl.
Alderamin alpha Cephei, 12° 47' Kos, állócsillag a Kefeusz csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Alfard alpha Hydrae, 27° 17' Oroszlán, állócsillag az Északi Vízikígyó csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Algenib gamma Pegasi, 09° 09' Kos, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Algieba gamma Leonis, 29° 37' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Algol Beta Persei, 26° 10' Bika, fényes, változó állócsillag a Perseus csillagképben, a Bika csillagjegyében található. Természete a Szaturnuszra és a Jupiterre emlékeztet, halálra és emberölésre utal.
Algorab Ksora delta Corvi, 13° 27' Mérleg, állócsillag a Holló csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Alhajoth a Capella állócsillag.
Al Hecka zeta Tauri, 24° 47' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi jellegű.
Alhena gamma Geminorum, 09° 06' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Marsi és vénuszi jellegű.
Alioth epsilon Ursa Majoris, 08° 56' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Al Jabhah eta Leonis, 27° 54' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Alkaid Benetnash eta Ursa Majoris, 26° 56' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Hold - merkúri jellegű.
Alkalurops mu 1 Booti, 03° 11' Skorpió, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Alkes alpha Crateris, 23° 41' Szűz, állócsillag a Serleg csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Államhoroszkóp a városhoroszkóphoz hasonló horoszkóp. A mundán asztrológiában van szerepe és egy állam népességének, vezetésének fő vonásait, működését, kihívásait és lehetőségeit jelöli.
Állatöv zodiákus. Az égen az ekliptikától kétoldalt 16°-nyira lévő terület, amelyen belül a Nap, a Hold és minden bolygó (a Plútó kivételével) látszólagos pályáján mozog. Tizenkét állatövre (egyenlőtlen hosszúságban) és tizenkét egynevű jegyre osztják, 30°-os hosszúságban. Az állatövi képek és az állatövi jegyek a precesszió miatt nem esnek egybe. Csillagászatilag nézve tropikus és sziderikus állatövet kell megkülönböztetnünk. A tropikus állatöv, a napéjegyenlőségekhez és napfordulópontokhoz való rendezésen nyugszik és a Kos jeggyel kezdődik a tavaszi napéjegyenlőség idején, míg a sziderikus állatövet az állócsillagok rendszerében határozzák meg. A kezdőpontot — a jegyet is — gyakorlati okokból az egyidejűleg felkelő csillagokkal állapították meg, ez pedig és okozatilag függ össze az idő és naptárproblémával. A tizenkét jegyet úgy válogatták össze, hogy átlaguk messzemenően egybeessen a tizenkét állatövi csillagkép átlagával. Már Babilonban, az asztronómia-asztrológia korai korszakában pontosan megkülönböztették az ekliptikát, tizenkét 30°-os állatövi jegyre osztva, a tulajdonképpeni állatövet, amely a 12°-os (16°-os) terület és az állatövi képeket, melyeknek száma nem feltétlenül 12 (a történelem folyamán 8 és 15 közt változott). Az állatöv, ebben az értelemben már az ókori Babilonban, Kr. e. 700-ban ismert volt. Kr. e. 420 óta — miután a bolygóelmélet egy fajtája létrejött — bolygópozíciókat számoltak, nem (csak) megfigyeltek, annak a jegynek a megadásával, ahol a bolygó tartózkodik. A jegyek pontosan 30° szélesek.
Állócsillagok olyan égitestek, amelyek önállóan energiát termelnek és sugároznak szét. Bár mozognak a térben, tőlünk olyan messze vannak, hogy elmozdulásuk alig mutatható ki. Nem változik egymáshoz képest elfoglalt helyük az égen, innen származik az állócsillag elnevezés. Lásd még Állócsillagok a személyes képletben.
Almuten Almuth, a horoszkóp uralkodónak tartott bolygója. Az élettartamra vonatkozó kérdésekben az Almutint általánosan Hylegnek nevezik.
Almach gamma Cassiopeiae, 13° 56' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Alnair alpha Gruis, 15° 54' Vízöntő, állócsillag a Daru csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Alnasl El Nasl, Nushaba, Nash, gamma Sagittarii, Spiculum, 01° 16' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Alnilam Epsilon Orionis, 23° 28', Ikrek, fényes állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiter és Szaturnusz jellegű, kis szerencsére vagy sikerre utal.
Alnitak zeta Orionis, 24° 41' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Alphagard Alpha Hydrae, 26° 36', Oroszlán, a legfényesebb állócsillag a Vízisikló csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű, erkölcstelenséget jelent.
Alphekka Gemma, Alpha Coronea Borealis, 12° 18' Skorpió, a legfényesebb állócsillag az Északi Korona csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegűl, művészi adottságokat jelöl.
Alpheratz Sirrah, Alpha Andromedae, 14° 18' Kos, a legfényesebb állócsillag az Androméda csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Vénuszi és jupiteri jelleg, szerelemre, gazdagságra és szerencsére utal.
Al Pherg eta Piscium, Fomalsamakah, 26° 49' Kos, állócsillag a Halak csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Alphirk beta Ceti, 05° 33' Bika, állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Alrai gamma Cephei, 00° 06' Ikrek, állócsillag a Kefeusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Alrisha a Fomalhaut állócsillag. Alpha Piscis Austrini, 03° 52' Halak, állócsillag az Déli Hal csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Álruccaba Polaris állócsillag. Alpha Ursa Minoris, 28° 34' Ikrek, fényes csillag a Kis Medve csillagképben, az Ikrek csillagképben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű, gazdasági csődöt, betegséget és pechet jelöl.
Alshat nu Capricorni, 04° 26' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és marsi jellegű.
Alsuhail lambda Velae, 11° 11' Szűz, állócsillag a Vitorla csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Altair alpha Aquilae, 01° 47' Vízöntő, állócsillag a Sas csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű.
Al Tarf beta Cancri, 04° 15' Oroszlán, állócsillag a Rák csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Alterf lambda Leonis, 17° 52' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Aludra eta Canis Majoris, 29° 32' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Vénuszi jellegű.
Alula Australe xi Ursa Majoris, 07° 21' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Alula Boreale nu Ursa Majoris, 06° 39' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Alsó bolygók azok a bolygók, amelyek keringési pályáját — heliocentrikusan nézve — a Földpálya zárja be, tehát a Merkúr és a Vénusz. Asztrológiailag a Hold is ide tartozik.
Alsó házak a horoszkópházak közül az Aszcendens-Deszcendens tengely alatt elhelyezkedő házak, az 1.-től 6.-ig. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Alwaid beta Draconis, Rastaban, 11° 58' Nyilas, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Alzirr xi Geminorum, 11° 13' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Alya theta Serpentis, 15° 45' Bak, állócsillag a Kígyó csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Ambivalencia változékonyság. Egy adott bolygó pozitív vagy negatív hatása, helyzetének függvényében.
Analógiai-elv Az analógia általában a fontosabb ismertetőjegyekben való megfelelés vagy megegyezés. Az indukció és a feltevés alapja, hogy azonos feltételek mellett mindig ugyanazok a következmények következnek be. Az analógiaelv nem szigorú bizonyíték, de az ezotéria logikus módszere, ezáltal az asztrológia sok területén is használatos. Az analógiaelv az indukció és a dedukció között áll.
Anaphora az asztrológiában azon égitest, amelyik a Merkúrt vagy a Holdat követi.
A Nap szíve bolygó in Cazimi (in cosimo) vagyis a Nap szívében, ha a Nap középpontjától számított távolsága sem hosszúságában, sem szélességében nem kevesebb, mint 16 ívperc, hatása ekkor különösen erős és a különösen szerencsésnek tekinthető.
Antares Vespertilio, Alpha Scorpii, 9° 04', Nyilas, a legfényesebb állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, vakmerőségre és meggondolatlanságra utal.
Anaréta Anareta. Az a bolygó, ami a Hyleget szembenállással vagy kvadráttal támadja, mindkét esetben a szembenállás tekinthető anarétának, ha ebből is kettő van akkor a pontosabb. Az Anaréta az életerő elfolyásának irányát és módját, míg a Hyleg az életerő forrását mutatja.
Ancha theta Aquarii, 03° 16' Halak, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Anareta fok Sors fok, egy csillagjegy utolsó foka (29-től 30-ig).
Angetenar tau 2 Eridani, 02° 38' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Ankaa alpha Phoenicis, 15° 30' Halak, állócsillag a Főnixmadár csillagképben, a Halak csillagjegyben található.
Antares alpha Scorpii, 09° 46' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű.
Antiparallel helyzet ha két bolygó deklinációja megegyezik, de az ekliptika különböző oldalán helyezkednek el.
Antiscia Egyes számban antiscion. Jelentése szembenálló árnyékok", tükörpontok. Kiszámítása egy képzeletbeli vonalat húzunk a Rák és a Bak kezdete között és a képlet egyik oldalát a másikra tükrözzük. A contra antiscia pont pontos oppozícióban van az antiscion ponttal. Az antiscia úgy hat, mint az együttállás. A jótevőbolygók antiscia pontjai megfelelnek a szextileknek illetve trigonoknak, míg a contra antiscia megfelel a kvadrát és az oppozíció jellegének. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Aphfélium Az a pont, amelyen egy bolygó legtávolabb található a Naptól.
Applikáció Applikatív hatás vagy közelítés, ha két bolygó közelít egymáshoz, hogy fényszöget alkosson. Ez a legtöbb esetben (ha az egyik közben nem vált irányt) egzakttá válik, majd később szeparatív, távolodó lesz.
Archetípusok ősi képek, elképzelések, melyek ősidők óta öröklődnek genetikailag és minden emberben közösek (C. G. Jung). A kollektív tudattalan tartalmai. Ősi, általános képek a meghatározott jelentéstartalmú nyilvánvaló jelképekről, ahogy ezek minden időben és népben éltek. A mesékben, mítoszokban, vallásokban és művészetekben különösen sokféleképpen fejeződnek ki. A tudattalan nyelvében, amely képes beszéd, az archetípusok megszemélyesített vagy szimbolikus képi formákban jelennek meg. Az archetípusokat a modern asztrológia gyakran átvette. A mélypszichológia, mely alkalmaz asztrológiai módszereket is elemzéseiben, a bolygó hatásokat és csillagjegyeket archetípusokként kezeli.
Arcitenes a Nyilas állatövi jegy latin neve.
Arcturus Arktur, Alpha Bootis, 24° 14' Mérleg, fényes, vörös-sárga állócsillag a Bootes-csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, dicsőséget és becsületet jelöl.
Arculatok Dekanátusok, egy saját arculatában lévő bolygó némi méltósággal rendelkezik - de nem sokkal. Eredete az egyiptomi naptár, amely az évet 36-szor tíznapos időszakra osztotta és mindegyiket egy külön égi istenség uralt.
Arktur az Arcturus állócsillag. Alpha Bootis, 24° 14' Mérleg, fényes, vörös-sárga állócsillag a Bootes-csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, dicsőséget és becsületet jelöl.
Arkab Posterior beta Sagittarii, 15° 50' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Arkab Prior beta Sagittarii, 15° 47' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Armus eta Capricorni, 12° 44' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Arneb alpha Leporis, 21° 23' Ikrek, állócsillag a Nyúl csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Arrakis mu Draconis, 24° 45' Skorpió, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Ascella zeta Sagittarii, 13° 38' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és merkúri jellegű.
Asellus australis Delta Cancri, 8° 43', Oroszlán, fényes állócsillag a Rák csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Mars és Nap jellegű, lázat és vakságot jelez.
Asellus Borealis gamma Cancri, 07° 32' Oroszlán, állócsillag a Rák csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Marsi és Nap jellegű.
Asc Az aszcendens rövidítése. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Aspektus Fényszög, aszpektus, két bolygó, sarokpont vagy házcsúcs között létrejött fényszög kapcsolat. Lásd még Asztrológiai fényszögek.
Asterion beta Canum Venaticorum, 17° 42' Szűz, állócsillag a Vadászebek csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Asterope 21 Tauri, 29° 44' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Aszcendens Asc, a Zodiákus azon foka, amely a születés pillanatában metszi a keleti horizontot. Az ekliptika legfontosabb pontja a horoszkópban és lehető legpontosabb meghatározása az alapja a minden asztrológiai vizsgálatnak. Az I. horoszkópház csúcsa. Változásában, minden ívfok megtételéhez kb. 4 percnyi idő szükséges. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Aszcendens-horoszkóp manapság leginkább használatos horoszkóp, mely az aszcendensekkel kezdi a horoszkóp házak számozását. Lásd még Személyes horoszkóp.
Asztrológiai Ikrek olyan két személy, akiknek közösek az asztrológiai adataik. Egy időben és helyen születtek.
A születési idő javítása születési idő pontosítás, helyesbítés, rektifikálás, pontosítás. Olyan eljárás, amikor a bizonytalan születési idő ellenére az egyén karakteréből, életének addigi eseményeiből következtetnek vissza a születés valószínű idejére. A rektifikáció asztrológiai szemléletek és tapasztalatok alapján jön létre. A rektifikációt a horoszkóptulajdonos életének olyan eseményei (túlnyomórészt biológiai természetűek) alapján állítják fel, amelyekből az eddigi életére lehet következtetni. A javítás leggyakrabban átmenetek, a fontos események éveiben a szolár-horoszkóp együttállásai vagy féltávpontok, ritkábban a koncepciós horoszkóp alapján történik. Trutina Hermetis. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Atiks omicron Persei, 01° 09' Ikrek, állócsillag a Perzeusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Vénuszi és szaturnuszi jellegű.
Átkelés 1) A Merkúr és a Vénusz bolygók vándorlása a napkorong előtt (a Földről nézve). 2) Az asztrológiában egy égitest elfoglalja egy másik égitest pozícióját a radix horoszkópban. 3) Ha egy csillag napi mozgása során keresztezi a délkőrt. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Atlas 27 Tauri, 00° 21' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Atria alpha Trianguli Australis, 20° 54' Nyilas, állócsillag az Déli Háromszög csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Auva delta Virginis, 11° 28' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Avior epsilon Carinae, 23° 08' Szűz, állócsillag a Hajógerinc csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Átvonulás (tranzit) Előrejelző asztrológiai módszer. A bolygók valós időben megtett mozgására utal a születési horoszkóphoz viszonyítva. Az áthaladások mutatják a változások lehetőségét, amikor a haladó bolygó fényszögbe kerül a születési horoszkóp egy bolygójával vagy egyéb kiemelt pontjával. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Azelfafage pi 1 Cygni, 28° 17' Halak, állócsillag a Hattyú csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Az ég közepe égközép, Medium coeli, a 10. horoszkópház kezdete. Az egyén legfőbb célját képviseli, illetve azt, hogy milyen hatással van a társadalomra és utal a hatalommal rendelkező személyiségekre is. Lásd még Horoszkóp házak .
Azha eta Eridani, 08° 45' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Azmidiske xi Puppis, 06° 02' Oroszlán, állócsillag a Hajófara csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Baten Kaitos zeta Ceti, 21° 57' Kos, állócsillag a Cet csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Beid OMIC 1 Eridani, 29° 56' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Bellatrix Gamma Orioni, 20° 57' Ikrek, fényes állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagképben található. Marsi és merkúri típusú, érdekházasságot és becsületet jelöl, melyet gyakran követnek ellenhatások.
Beteigeme Betelgeuse, Alpha Orionis, 28° 45' Ikrek, fényes állócsillag Orion csillagképben, az Ikrek csillagképben található. Marsi és merkúri jellegű, gazdagságot jelöl.
Belső bolygók A Merkúrt és a Vénuszt - melyek a Föld és a Nap között találhatók - nevezik belső bolygóknak. Azok a bolygók, amelyek messzebb vannak a Naptól, mint a Föld - Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó - külső bolygók.
Biham theta Pegasi, 06° 50' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Bioritmus tudományos munkaterület azzal az alapfeltételezéssel, hogy a természet és az emberek esetében is 3 alapritmus határozza meg a biológiai folyamatokat. Az embereknél a 23 napos, ún. férfi ritmussal számolunk a fizikai tulajdonságok, 28 napos, ún. női ritmussal a pszichikai, érzelmi tulajdonságok, és 33 napos intellektuális, szellemi ritmussal a szellemi tulajdonságok esetében. A szinusz formájú periódusok által olyan periódusok adódnak, melyeket az egyes emberek testi és lelki helyzete formál, mivel a születésnapot a periodikus ingadozások zérus pontjának tekintik.
Biquintil kétötödfény, aspektus 144°os vagy 216°os szöggel. jele BQ. Lásd még Asztrológiai fényszögek.
Biseptil kéthetedfény, aspektus 103°-os vagy 257°-os szöggel. jele BS. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Bolygók Planéták, az asztrológusok a Napot és a Holdat is bolygónak nevezik, de természetesen a Nap csillag, a Hold pedig csak a Föld kísérő égiteste.
Bolygóállás A bolygók szöge. A Földről nézve, két bolygó (beleértve a Holdat és a Napot), egy bolygó és bizonyos állócsillagok, sarkalatos pontok illetve fel vagy leszálló holdcsomó közti szög. A különbséget legtöbbször hosszúsági fokban, azaz az állatövi fokokban fejezik ki. A bolygóállás elméletet már a babiloniak megalkották, végül Kepler jelentősen tovább képezte, mert különleges jelentést adott neki a horoszkóp értelmezésénél. A szögkombinációk végtelen számából a hagyomány szerint öt nagy szöget vagy nagy bolygóállást és tizenkét kis szöget vagy kis bolygóállást különböztetünk meg. Ezt a kis bolygóállást a modern asztrológiában messzemenően elhanyagolják. A különböző bolygóállások egzakt szögtávolságait csak ritkán érik el. Az asztrológiában ezért minden bolygóhoz egy különös hatókört vagy orbist rendelnek, amely az egyes bolygók befolyásoló erejétől független. Az orbis különösen az állócsillagokkal, aszcendensekkel való bolygóállásnál kicsi. A hosszanti bolygóállások mellett a bolygóállásokat a deklinációban (párhuzamos-bolygóállás) is tárgyalják. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Bos rho Capricorni, 05° 10' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Botein delta Arietis, 20° 51' Bika, állócsillag a Kos csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi jellegű.
Canicula a Sirius állócsillag. Alpha Canis Majoris, 14° 05' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Jupiteri és marsi jellegű.
Canopus Alpha Carinae, 14° 58' Rák, fényes állócsillag a Carina-csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri típusú, hajóutak esetén veszélyt jelöl.
Capella Alhajoth, Alpha Aurigae, 21° 51' Ikrek, fényes állócsillag az Amiga csillagképben, az Ikrek csillagképben Található. marsi és merkúri jellegű. becsületet, védelmet és szerencsét jelöl.
Caper a Bak állatövi jegy vagy Capricornus latin neve.
Caph beta Cassiopeiae, 05° 07' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Capulus M34 Persei, 24° 12' Bika, állócsillag a Perzeusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Castor Apollo, Alpha Geminorum, 20° 41' Rák, fényes állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri jellegű, nyilvánvaló ravaszság és kétszínűség.
Castra epsilon Capricorni, 20° 12' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Casus leszállás, esés.
Cauda Ceti a cet farka, a Deneb Kaitos állócsillag. Diphda, Beta Ceti, 2° 35' Kos, fényes állócsillag a Cethal csillagképben, a Kos csillagjegyben található, szaturnuszi jellegű, lelki és testi zavarokat jelöl.
Cazimi bolygó in Cazimi (in cosimo) vagyis a Nap szívében, ha a Nap középpontjától számított távolsága sem hosszúságában, sem szélességében nem kevesebb, mint 16 ívperc, hatása ekkor különösen erős és a különösen szerencsésnek tekinthető.
Ceginus phi Bootis, 05° 06' Skorpió, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Celaeno 16 Tauri, 29° 26' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Ceres kisbolygó, az anya-gyermek kapcsolatról ad felvilágosítást és a gondoskodás, táplálás, táplálkozási szokások és rendellenességeket is mutatja. Lásd még A kisbolygók a személyes képletben.
Chiron kisbolygó, a görög mitológiában Herkulest tanító bölcs kentaurról kapta nevét. Jelzi, hogy hol találhatóak sebeink és gyógyító erőnk legnagyobb forrása. Lásd még A kisbolygók a személyes képletben.
Cih gamma Cassiopeiae, 13° 56' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Clusterum több bolygó egyesülése a zodiákus ugyanazon területén, amikor mindegyik erősíti a másik hatását.
Collectio luminis fényátvitel, a fény gyűjtése, az asztrológiában akkor következik be, ha egy bizonyos bolygó több más bolygóval ugyanabban a konstellációban áll.
Combusta Kombuszta, ha egy bolygó 8,5 fokon belül helyezkedik el a Naptól, akkor a égett, még akkor is, ha nem ugyanabban jegyben áll. Erősségét elvonja a Nap - kivéve, ha az érintett bolygó a Mars. A Jupiter is csak 4,5 fokon belül tekintendő Combustának, mivel azonos természetűek. Különösen a Hold károsodik attól, ha Combusta. A Nap annyira erőteljes, hogy - a Mars kivételével - a többi bolygó megadja magát. A Mars ugyanolyan forró és száraz természetű mint a Nap, és a Mars ereje itt megnövekszik. Nemcsak Combusta állás károsítja a bolygót, hanem már akkor is gyengül, ha 17 fokon belül áll. Ilyenkor a bolygó úgymond, a Nap sugarai alatt áll.
Conjunctio aurea királyi bolygóállás. Ritkán bekövetkező bolygóállás, amely a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Részben szerencsésnek, részben szerencsétlennek tekintik, különösen, ha meghatározott állatövi jegyekben lép fel. A királyaspektus egymás után többször is bekövetkezhet pl. 1980-81 telén, amikor háromszoros együttállás volt.
Coniunctio magna a Szaturnusz és a Jupiter nagy együttállása a tüzes jegy háromszög csúcsának közelében. Amikor még a Mars is együttállhat a két bolygóval, ekkor beszélünk Conjunctio maximáról.
Copula M51 Canum Venaticorum, 25° 08' Szűz, állócsillag a Vadászebek csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Hold - vénuszi jellegű.
Cor Caroli alpha Canum Venaticorum , 24° 34' Szűz, állócsillag a Vadászebek csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Hold - vénuszi jellegű.
Cor Leonis az Oroszlán szíve, a Regulus. Alpha Leonis, Cor Leonis, Kalb, 29° 50' Oroszlán, fényes állócsillag az Oroszlán csillagképben, Oroszlán csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, szerencsét jelent.
Cor Scorpii a Skorpió szíve, az Antares állócsillag. alpha Scorpii, 09° 46' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű.
Coxa theta Leonis, 13° 25' Szűz, állócsillag az Oroszlán csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Cursa beta Eridani, 15° 17' Ikrek, állócsillag az Eridánusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Cursus vacuus üres keringés. Főleg a Hold esetében szokták vizsgálni, amikor semmilyen fényszög kapcsolatot sem alkot mozgásában már egy adott csillagjegy végéig. Kezdeményezésekhez előnytelennek tekintik. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Csillagidő a Föld tengelye körüli mindennapos forgásakor igényelt időbeosztás, amelynek a csillagnap az egysége.
Csillagképek névvel ellátott látható fényes csillagok csoportja. A 88 modern csillagkép határait nemzetközileg határozták meg. Lásd még Csillagképek listája.
Csillagképek inkongruenciája Az a tény, hogy az asztronómiai és az asztrológiai állatövi jegyek a precesszió következtében egyre inkább eltávolodnak egymástól, és nem ugyanott köröznek mint 2000 éve. Ehhez jön még, hogy az állatövi csillagképek különböző kiterjedésűek, míg az állatövi jegyek mind kerek 30° kiterjedésűek (az ekliptika alapján). A csillagképek inkongruenciáját az asztrológiához szükséges geocentrikus világképpel együtt az asztrológia elleni legismertebb kifogásként használják. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok
Csomópontok a holdpálya 5 fokra hajlik el az ekliptikától és a pontokat, amelyeknél keresztezi a nappálya síkját, a Hold metszéspontjainak, illetve Holdcsomópontjainak nevezik.
Dabih beta Capricorni, 04° 03' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Debilitates A bolygók gyengéi. Negatív hatásuknak fontossági sorrendbe állítása a horoszkópban elfoglalt helyük alapján. Döntő az erő és a gyengeség közti különbség. A gyengeség szétosztása nem egységes, részleteiben vitatott és ellentétes. A fontossági sorrend legtöbbször 5- től (pl. bolygó száműzésben = 5, hátratartó mozgás = 5) 2-ig (pl. csökkenő Hold = 2) tart.
Dekán Arculat, az állatöv felosztása 36 egyenlő méretű, 10°-os kiterjedésű szakaszra. Minden állatövnek három dekánja van. A mai asztrológiában a dekánok felosztását az állatövek aprólékosabb felosztásának szellemében használják
Deklináció egy adott bolygó távolsága északra illetve délre az égi egyenlítőtől.
Delelés egy égitest áthaladása a megfigyelőhely meridiánján felső (legnagyobb magasság, Medium coeli) és alsó delelés (a horizont alatt, Imum coeli).
Déli jegyek a Mérleg, Skorpió, Nyilas, Vízöntő és Halak állatövi jegyek.
Deneb Adige Alpha Cygni, 5° 20' Halak, fényes állócsillag a Hattyú csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű, tudásvágyat jelöl.
Deneb Algedi delta Capricorni, 23° 33' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Deneb Kaitos Diphda, Beta Ceti, 2° 35' Kos, fényes állócsillag a Cethal csillagképben, a Kos csillagjegyben található, szaturnuszi jellegű, lelki és testi zavarokat jelöl.
Deneb Okab delta Lyrae, 23° 38' Bak, állócsillag a Lant csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Mats - jupiteri jellegű.
Denebola Beta Leonis, 21° 37' Szűz, fényes állcsillag az Oroszlán csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Uránuszi és merkúri jellegű, szerencsétlenségre és hanyatlásra utal.
Deszcendens általában az ekliptika azon pontja, amely egy adott helyen vagy időpontban épp a nyugati horizonton megy le. Ehhez legtöbbször a születési hely és a pontos születési idő szükséges. A másokkal való kapcsolatunkra illetve a másokra való kivetítéseinkre utal.
Dexter fényszög a jegyek sorrendjével ellentétesen vetődő fényszög, pl. Szűzből a Bikába. Mindig a gyorsabb bolygó veti a fényszöget a lassabbra, így határozható meg az irány. Ellentéte a sziniszter fényszög.
Dheneb Zeta Aquilae, 19° 07' Bak, fényes állócsillag a Sas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, uralkodást jelöl.
Diadem iota Carinae, 08° 57' Mérleg, állócsillag a Hajógerinc csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Direkció asztrológiai előrejelzésben használatos eljárás. Fajtái a primer- és a szekunder direkció. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Direkt irány előre irányuló látszólagos mozgás. Az égitestek mozgásiránya az állatövek követési sorrendjében, keletről nyugatra, az óramutató járásával ellentétes forgásirány. Ellentétpárja a retrográd vagy hátráló mozgás.
Diszharmonikus bolygóhatás Ha két vagy több bolygó kvadrátban van egymással, akkor feszültséget gerjesztenek. Esetenként - a bolygók jellegétől függően - a szembenállás és az együttállás is lehet hasonló hatású. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Diszpozítor valamely állatövi jegy uralkodó bolygója. Lásd még Diszpozitor láncok a személyes képletben.
Domináció uralom, uralmi helyzet, egy bolygó pozíciója a saját helyén, házában.
Domináns a születési horoszkópban a legerősebb, domináns égitest.
Dorsum theta Capricorni, 13° 51' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Dschubba Isidus delta Scorpii, 02° 34' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Dubhe alpha Ursa Majoris, 15° 12' Oroszlán, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Dziban Psi 1 Draconis, 13° 48' Rák, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Edasich iota Draconis, 04° 57' Mérleg, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Efemeridák a pálya meghatározás alapján egy égitest lehetséges geocentrikus helyeinek előre kiszámítása meghatározott időbeli intervallumokban. A múltbéli és a jövőbeni bolygóállások pontos helyét meghatározó táblázatokat rögzítő évkönyv. Lásd még Online efemerida és horoszkóp készítés.
Efemerida idő az efemerida számítására 1960 óta használatos idő. Nem a Föld, változó rotációs sebességén alapszik, mint az általános időmértékek, hanem egy egzakt, azonos formájú időmértéken, amely a tropikus év hosszára vonatkozik. Lásd még Online efemerida és horoszkóp készítés.
Ég középe égközép, Medium coeli, a 10. horoszkópház kezdete. Az egyén legfőbb célját képviseli, illetve azt, hogy milyen hatással van a társadalomra és utal a hatalommal rendelkező személyiségekre is.Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok
Egy bolygó gyengesége Debilitates. Olyan bolygóhely a horoszkópban, amely száműzött (Exil) vagy leszálló (Casus). Bolygórang, peregrinitás. A gyengeség szétosztása nem egységes, részleteiben vitatott és ellentétes. A fontossági sorrend legtöbbször 5- től (pl. bolygó száműzésben = 5, hátratartó mozgás = 5) 2-ig (pl. csökkenő Hold = 2) tart.
Egy bolygó méltósága dignitás. Egy bolygó helye az állatövön. a ház (uralkodás, 5 erősség), az emelkedés (exaltáció, 4 erősség) és az együtt uralkodás (trigonokrácia). Egy bolygó gyengéje, a peregrinitás.
Egyenlő házas beosztás Az Egyenlő házas beosztás értelmében a horoszkóp minden háza egyforma méretű és az Aszcendens fokainak száma is ugyanannyi lesz minden házcsúcsban. Elsősorban az Északi sarkkörtől északra vonatkozó horoszkópok elkészítéséhez használják, mivel a hagyományos rendszerek itt akadályokba ütköznének. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok
Együttállás Együttragyogás, konjukció. Ez a fényszög akkor adódik, ha 2 vagy több bolygó ugyanahhoz a fokhoz kerül közel. Mindig a két planetáris energia fúziójára utal. Több bolygó esetén steliumnak nevezzük. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Egzakt fényszög a két vizsgált elem között létrejött fényszög kapcsolatban minden elem fok- és percszáma azonos. A fényszög hatása itt a legerősebb. Ennek hiányában egy bizonyos szintű pontatlanság (orbisz) megengedhető még a hatás érvényesüléséhez. Azonos fokszám esetén, nevezik még partill fényszögnek is. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Éjszakai égitestek az asztrológiában a Hold, a Mars és a Vénusz.
Éjszakai születés az asztrológiában az a születés, amely napnyugta és napkelte közt történik.
Ekliptika az éggömb egyik nagy köre. A Föld pályája síkjának az éggömbbel bezárt metszésköre. Az ekliptika és az égi egyenlítő közti szög. A meredek ekliptika 23° 27'. Az ekliptika két metszéspontja a tavasz és az őszpont.
Electra 17 Tauri, 29° 25' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Elekciók kezdeményezések. Az óraasztrológiában az a technika, amely a különböző lehetőségek közül az együttállásból kutatja a tervhez kedvező időt (óraválasztás).
Elemek az ókori természetfilozófusoknál a föld, a víz, a levegő és a tűz. A négy elem elképzelést Ptolemaiosz hozta az asztrológiával kapcsolatba azáltal, hogy az állatövi jegyeket hármasával osztotta be, és mindegyikhez hozzárendelt a négy elemből egyet (triplicitás). Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Elemek szerinti felosztás eszerint vannak - Tűz jegyek (a Kos, az Oroszlán és a Nyilas), - Föld jegyek (a Bika, a Szűz és a Bak), - Levegő jegyek (az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő), Víz jegyek (a Rák, a Skorpió és a Halak). Mind különböző temperamentumot határoznak meg. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Eleváció Az adott bolygó távolsága a horizonthoz képest, azaz a magassága. Az MC-hez legközelebb eső bolygó elevált, ,,emelt".
Elhomályosított annak a bolygónak a jellemzője, amely túl közel van a Naphoz a születési horoszkópban. Régi elképzelés szerint a bolygó ilyenkor veszít hatásából.
Elhajlás deklináció, eltérés. Egy égitest szögtávolsága az égi egyenlítőtől. Pozitív, ha az Északi-sark, negatív, ha a Déli-sark irányába történik.
El Kophrah chi Ursa Majoris, 03° 40' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Marsi jellegű.
El Nath Beta Tauri, 22° 35' Ikrek, fényes állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található, marsi jellegű, sikert jelöl.
Elongáció a bolygó és a Nap (illetve a Hold és más bolygók) közti szögtávolság. különleges esetekben elérheti a 180°ot (oppozíció) minden bolygónál, kivéve a Merkúrt és a Vénuszt, melyek maximális elongációja csak 28° illetve 48° lehet. Ez azt jelenti, hogy mindkét bolygónál lehetetlen a négyzet, a háromszög és az oppozíció, ezzel szemben gyakoribbak az együttállások a Nappal, ezért a horoszkópban kisebb a jelentőségük.
Előrejelzés az asztrológusok az előrejelzés szót használják, amikor az egyén életének jövőbeli alakulásáról beszélnek. Az események nem kiszámíthatók és eleve megjósolhatók, csak valószínűségüket lehet előre jelezni. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Előre tartó mozgás Az égitestek mozgásiránya az állatövek követési sorrendjében, keletről nyugatra, az óramutató járásával ellentétes forgásirány. Ellentétpárja a retrográd vagy hátráló mozgás.
Elsődleges irány Primer direkció. Asztrológiai iránytechnika, amelynél az iránykulcsként a napi földforgást használják. egy 1°-os irányívnek (4 perc) egy életév felel meg. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Első negyed 1) A horoszkópnak 1-től a 4. helyig tartó része. 2) Holdállás 90°-ra a Naptól, kb. 7 nappal az újhold után. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Emberi jegyek az Ikrek, a Szűz, a Nyilas és a Vízöntő állatövi jegyek.
Emelkedő jegy Mivel a nappálya (Ekliptika) és az Egyenlítő nem párhuzamos egymással, némely jegy gyorsabban kel fel, mint a többi. A rövidebb idő alatt felkelő jegyeket (Vízöntő, Halak, Kos, Bika) nevezik gyorsan emelkedő jegyeknek, a többit pedig lassan emelkedő jegyeknek. A Déli szélességeken mindez fordítva érvényes.
Enif epsilon Pegasi, 01° 53' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Ensis M42 Orionis - NGC 1976, A Nagy Orion Köd, 22° 59' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Erakis mu Cephei, 09° 42' Kos, állócsillag a Kefeusz csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Erős jegyek az asztrológiában az Ikrek, a Skorpió és a Nyilas állatövi jegy utolsó 15°-a.
Érzékeny pontok szenzitív pontok, arab pontok Bizonyos utólagos számításokkal nyert bolygó kapcsolatok illetve az Aszcendenstől, az ekliptikára mért szögtávolságok. A szenzitív pontokat a házbeli, állatövi jegybeli és kis aspektusbeli helyzetük szerint értelmezik. Egyik legismertebb közülük a Szerencsepont (Pars fortuna). Lásd még Szerencsepont és boldogság a személyes képletben.
Esthajnalcsillag 1) Hesperos az alkonyatkor már látható Vénusz bolygó. 2) Az asztrológiában minden olyan bolygó, amely kevéssel a Nap után nyugszik le.
Északi jegyek a Kos, a Bika, az Ikrek, a Rák, az Oroszlán és a Szűz jegyek.
Etamin gamma Draconis, Eltanin, Rastaban, 27° 58' Nyilas, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Éves előrejelzés már a legrégebbi asztrológiai gyakorlatban is azok az előrejelzések, amelyek az évet mindenkor uraló bolygóból adódnak. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Éves horoszkóp már az ókorban gyakran készítettek ilyet. Horoszkópot állítottak fel alapdátumként az első újholdra a tavaszi napforduló után, így éves előrejelzéseket kaptak. Mivel az évnek nem volt igazi kezdete, Ptolemaiosz az éves horoszkóp felállítása helyett negyedéves horoszkópot ajánl, amely a napéjegyenlőségeken és napfordulókon alapul. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Éves régens az a bolygó, amelynek a káldeusi sorban a divízió néggyel csökkentett évszámánál hét a maradéka.
Exaltáció Hypsoma, fokozás, emelkedés. Szimbolikus értelemben az egzaltáció azt jelenti, hogy valaki szívesen fogadott vendég más otthonában. Nincs olyan szabadsága vagy ereje mint a saját jegyében lévő bolygónak, de egy méltóságos állást ad.
Exil (száműzetés, rangvesztés) a bolygónak az uralmi helyzetével szemközti jegy.
Ezoterikus asztrológia a bolygók és a jegyek szimbolikus jelentésének és titkainak tanulmányozása. Az asztrológia azon ága, amely a „mágikus" műveletek alapjául szolgál, azaz azok helyes időpontját határozza meg. Az ezoterikus asztrológia ellentéte a prognosztikus (vagy praktikus) asztrológia. Leghíresebb képviselői Alan Leo, Sepharial és Max Heindel (1865-1919) voltak. Az Uránia asztrológiai vonulat több hipotetikus bolygót is használ értelmezéseiben, melyek szintén ezoterikus jelentésekkel bírnak.
Facies M22 Sagittarii, 08° 18' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Nap - marsi jellegű.
Fekete hold már a káldeus asztrológiában is élt egy feltételezés egy láthatatlan, második föld-holdról. A modern asztrológiában a Lilith, azaz a Fekete Hold, a Hold virtuális képe, okkult hatómezővel. Bár a fekete holdnak vannak efemeridái, hatásukat az asztrológusok nagy része elhanyagolja, míg mások a holdcsomókéhoz hasonlítják. Ebben az esetben a Lilith az egyén fejlődéséért felelős. Lásd még Lilith, a Fekete Hold.
Felezőpont két bolygó vagy két házcsúcs távolságának a felezőpontja.
Felső bolygók Külső bolygók, azok a bolygók, amelyek — heliocentrikusan nézve — a Föld pályáját bezárják, tehát a Mars, a planetoidák, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó.
Felső házak a horoszkópházak közül az Aszcendens-Deszcendens tengely felett elhelyezkedő házak, az 7.-től 12.-ig. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Felszálló Holdcsomópont Sárkányfej, Caput Draconis, az a pont, ahol a Hold a Földkörüli pályáján metszi az Ekliptika síkját, miközben északi irányban halad. A Felszálló Hold-csomópont az egyén lelki életútját képviseli, illetve kapcsolatot jelöl az egyén és a közösség interakciójával.
Fényszögek (aspektusok) A horoszkóp kifejtésének egyik legfontosabb eleme a fényszög, amely azt jelzi, hogy bizonyos bolygók egymással, illetve a horoszkóp tengelyeivel milyen kapcsolatban állnak, vagyis egymással hány fokos szöget zárnak be. Együttes hatásuk ugyanis a fényszögek jellegétől függ. Lehetnek nehezek és könnyűek és általában a planetáris energiák interakcióját mutatják, pszichológiai tendenciákban tükröződve.. Fontosabb fényszögek együttállás (konjunkció) 0 fok, szextil (hatodfény) 60 fok, kvadrát (negyedfény) 90 fok, trigon (negyedfény) 120 fok, szembenállás (oppozició) 180 fok. egy bolygó fényszöget alkot egy másikkal, ha köztük bizonyos meghatározott foktávolság van. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Férfi jegyek az állatövi jegyek felosztása férfi és női jegyekre. Férfi jegyek a Kos, Ikrek, Oroszlán, Mérleg, Nyilas és Vízöntő.
Fix kereszt a négy szilárd jegy által alkotott nagy kereszt fényszög minta a horoszkópban.
Fogantatási horoszkóp Fogamzáshoroszkóp, koncepciós-horoszkóp, az asztrológiában többen vitatják, hogy a fogantatás vagy a születés pillanata mérvadó a horoszkóp felállítása szempontjából. A Trutina Hermetist már az ókori Rómában használták átszámításra.
Fogyatkozás geometriai-optikai jelenség (takarás), amely egy égitest eltakarásához vezet nap és holdfogyatkozás, takarási változó, csillagtakarás. Hasonlók a bolygóholdak fogyatkozásai is. Az asztrológiában a fogyatkozás az (individuális) születési horoszkópban rossz hatásokat jelöl, különösen akkor, ha a születés jegyében vagy az aszcendensben található. A mundán-asztrológiában a fogyatkozásoknak már a kezdetektől fogva fontos szerepük van. A sötétségek megjóslásában látták korábban az asztrológia egyik legfontosabb feladatát.
Főbolygó a nagy bolygók, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz. Ellentéte a planetoid, kisbolygó.
Föld jegyek a Bika, a Szűz és a Bak állatövi jegyek. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Fokok 360 fok van a zodiákusban és minden jegy 30 fokot ölel fel. A bolygó- és házpozíciókat fokokban és percekben mérjük.
Foramen eta Carinae, 22° 09' Mérleg, állócsillag a Hajógerinc csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Fomalhaut alpha Piscis Austrini, Formalhaut, 03° 52' Halak, állócsillag az Déli Hal csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Fő világosítók a Nap és a Hold, a fő fények neve. A Nap és a Hold közti bolygóállásnak van a legnagyobb jelentősége egy születési horoszkóp értelmezésében. Mindkét világító égitest relatív pozíciója meghatározza a pszichológiai profilt minden más szignifikáns előtt.
Fű asztrológia Herbál-asztrológia. Az orvosi asztrológia részterülete, azokat az erőket kezeli, amelyek mind a bolygók természetében, mind a gyógyfüvekben hatékonyak. A megfeleltetések elvén nyugszik. A kora középkor sok füveskönyvében találhatók olyan szabályok, hogy a hét bolygó például egy növény hét részének felel meg. Lásd még Az emberi test részeinek lelki jelentése .
Furud zeta Canis Majoris, 07° 23' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Vénuszi jellegű.
Gacrux gamma Crucis, 06° 44' Skorpió, állócsillag a Dél Keresztje csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és jupiteri jellegű.
Gammapont Kospont, a tavaszpont.
Gaquelin zonák a francia kutató Michel Gaquelin által, 1955-ben publikált Mars hipotézis alapján. Arra a következtetésre jutott, hogy a nap bizonyos periodusaiban (amikor a Mars az égbolt egy adott részében tartózkodik) több sportoló születik. A számítás az adott bolygó felkelési és lenyugvási idejét veszi alapul. A kettő közötti időtartamot 18 szetorra osszák. A 36 keletkező zóna közül az 1-3, 9-12, 18-21, 27-30 és a 36. többlet energiát nyújtanak a bolygónak Gaquelin kutatásai alapján.
Geocentrikus rendszer geocentrikus világkép. Az a világkép, amelyben a Föld van a világ közepén, ellentétben Kopernikusz heliocentrikus rendszerével. Ptolemaioszi rendszernek nevezik. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Gemma az Alphecca állócsillag.
Giansar lambda Draconis, Gianfer, Gianfar, 10° 20' Oroszlán, állócsillag a Sárkány csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Giedi Prima alpha Capricorni, Algedi, 03° 46' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és marsi jellegű.
Giedi Secunda alpha 2 Capricorni, 03° 51' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és marsi jellegű.
Gienah Cygnus epsilon Cygni, 27° 45' Vízöntő, állócsillag a Hattyú csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Gomeisa beta Canis Minoris, 22° 12' Rák, állócsillag a Kis Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Grafias Graffias, zeta 2 Scorpii, 17° 14' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Grumium xi Draconis, 24° 45' Nyilas, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Gyenge jegyek az Ikrek, a Skorpió és a Nyilas állatövi jegyek első 15°-a.
Gyengeség a bolygók negatív hatásának fontossági sorrendbe állítása a horoszkópban elfoglalt helyük alapján. Döntő az erő és a gyengeség közti különbség. A gyengeség szétosztása nem egységes, részleteiben vitatott és ellentétes. A fontossági sorrend legtöbbször 5- től (pl. bolygó száműzésben = 5, hátratartó mozgás = 5) 2-ig (pl. csökkenő Hold = 2) tart.
Gyors bolygó amikor egy bolygónak gyorsabb a pillanatnyi sebessége az átlagsebességénél.
Gyökér-horoszkóp radix-horoszkóp. születési, személyes horoszkóp. A legtöbbet használt horoszkóp. Számításánál meghatározó a születési hely és a pontos születési idő. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Haedi (hoedus) Zeta Aurigae, 18° 38' Ikrek, állócsillag a Szekeres csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Haedi II (hoedus) eta Aurigae, 19° 27' Ikrek, állócsillag a Szekeres csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Hamal alpha Arietis, 07° 40' Bika, állócsillag a Kos csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Han zeta Ophiuchus, 09° 14' Nyilas, állócsillag a Kigyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Harmadfény fényszög, trigon, két bolygó 120 fokos szöget zár be egymással, jellege harmonikus, hatása jótékony. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Harmadik negyed a horoszkóp harmadik quadránsa, tehát a 7-10. ház. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Harmonikus bolygóhatás két horoszkóp elem harmonikus fényszög kapcsolata. Ha két vagy több bolygó szextilben vagy trigonban van egymással, akkor jótékony hatást fejtenek ki. Esetenként - a bolygók jellegétől függően - az oppozíció és a konjunkció is lehet pozitív hatású. Lásd még Asztrológiai fényszögek .Hármasság triplicitás, azonos elemhez tartozó három jegy.
Háromheted fény bolygóállás. Triseptil. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Háromnyolcadfény fényszög. Sesquiquadrat. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Háromtizedfény bolygóállás, Sesquintil. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Hasseleh Iota Aurigae, 16° 38' Ikrek, állócsillag a Szekeres csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Hatsya iota Orionis, 23° 00' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Hatodfény fényszög, szextil. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Hátratartó mozgás retrográd mozgás. Egy égitest látszólagos hátráló bolygó mozgása. Ellentéte az előretartó (direkt) mozgás. Lásd még A Merkúr, Vénusz és Mars retrográd ciklusai.
Házcsúcs az ekliptikának az a pontja, ahol egy horoszkóp helye kezdődik. Egy ház csúcsán lévő bolygónak nagyobb a hatása, mintha eltávolodott volna onnan. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Házrendszerek több különböző házrendszer létezik, legelterjedtebb a Placidus. A kérdő asztrológia általában a Regiomontanus házrendszert használja. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Heliocentrikus a Napra, mint középpontra vonatkozik. Ellentéte a geocentrikus. Az asztronómiai megfigyeléseket az asztrológiaiakkal ellentétben gyakorlatilag heliocentrikusként értékeljük. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Hely ház, mező, domus, Locus. Az ekliptika (illetve a valódi horizont) felosztása tizenkét részre. Az ekliptika tizenkét jegyre osztása mellett az asztrológiában egy másik, ettől független rendszer is kifejlődött, amely egy földi hely valódi horizontjára (születési hely stb.) vonatkozik. Ezek a helyek vagy a mezők. Az 1. mező a valódi horizont és az égi egyenlítő metszéspontjánál kezdődik, melyből az következik, hogy a házak és mezők rendszerének mindig bizonyos földi helyhez és bizonyos időövhöz kell kapcsolódnia. Minden földi helynek van egy, de csak egy mezőrendszere. Ezzel a merev rendszerrel ellentétben az állatövi jegyek rendszere feltartóztathatatlanul forog a világ középpontja körül. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Hesperos a Vénusz, azaz Esthajnalcsillag görög neve. Azt, hogy a Vénusz akár Esthajnalcsillag, akár hajnalcsillag is lehet, a görögök csak aránylag későn ismerték fel, míg Babilonban már sokkal korábban ismert volt az identitása, és a Vénusz bolygót egy egyedülálló istenről nevezték el. Phosphoros.
Hetedfény bolygóállás, Szeptil. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Heze zeta Virginis, 21° 52' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Holdcsomópontok sárkánypontok a Hold és a Nap pályasíkja mindennap két, egymással éppen szemközt elhelyezkedő ponton metszik egymást az égbolton. Ezek az úgynevezett felszálló (vagy északi) és a leszálló (vagy déli) Hold-csomópontok. Az efemerida táblázatok rendszerint a felszálló Hold-csomópont helyzetét találjuk meg. A Hold-csomópontok szerepe leginkább a karma szempontjából jelentős.
Holdfázisok újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed. A Földről nézve a Hold különböző fényalakjai, a Hold, a Nap és a Föld egymáshoz való változó állása révén jönnek létre. A holdfázisok képezték a kalendárium egyik alapját. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Holdhónap a Hold keringési ideje. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Holdhoroszkóp (lunár horoszkóp) ez a segédképlet a havi események előrejelzésében nyújt segítséget. Minden egyes hónapban arra az időpontra kell elkészíteni, amikor a Hold egészen pontosan arra a pontra érkezik el, ahol születésünk időpontjában az égbolton tartózkodott. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Homam zeta Pegasi, 16° 09' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Horar (kérdő) asztrológia olyan felfogás, mely szerint az asztrológia megválaszolhatja az egyén kérdését annak alapján, hogy horoszkópot készítenek a kérdés feltevésének pillanatára.
Hyadum Ii Delta Tauri, 06° 52' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Hyleg életet adó, életerő. Lehet a Nap vagy a Hold, ha az 1., 7., 9., 10., 11. házban állnak.Ha mindkettő ott van, akkor a Napot tekintjük meghatározónak. Ha egyik sem található ott, akkor az Ascendens. Ellentéte az Anaréta.
Hylegális pontok azok a pontok a horoszkópban, amelyek az életerőt mutatják, Nap, Hold, Aszcendens, Születési uralkodó, Szerencsepont. A betegség és a halálpont nem befolyásolja az életerőt, inkább a betegség és a halál körülményeiről ad felvilágosítást.
Horoszkóp ház hely, domus, locus A mai asztrológiában legtöbbször a hely vagy a mező kifejezéssel helyettesítik, hogy elkerüljék a nappali ház vagy éjszakai ház kifejezés összekeverését. A házak jelentése1 . ház külső megjelenés, egyéniség, személyiség 2. ház anyagiak, pénzügyek 3. ház rokonok, szomszédok, rövid utazások, észbeli képességek, kommunikáció 4. ház család, otthon, szülői ház, öregkor 5. ház vágyak, szórakozás, szerencse, szerelem, szex 6. ház egészség, betegség, balesetek, kötelezettségek 7. ház kapcsolat a külvilággal, párkapcsolat, házasság 8. ház okkult érdeklődés, örökség, élettárs anyagi helyzete 9. ház vallás, világnézet, peres ügyek, hosszabb utazások 10. ház karrier, hivatás, elismerés 11. ház barátok, támogatók 12. ház titkok, befelé fordulás, ellenségek, zárt intézetek.Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Horoszkóp Az égbolt térképe a Földről szemlélve egy bizonyos helyről és egy bizonyos pillanatban. Általában egy ember születésének időpontjára és helyére készítik el, lehetőleg arra a percre, illetve másodpercre, amikor az újszülött először vesz levegőt. A születési horoszkópot radixnak és képletnek is nevezik.
Horoszkóp, mint meditációs kép Segíthet tulajdonosának önmagát jobban megérteni, megismerheti a veleszületett lehetőségeket és a nehézségeket, amelyekkel szembesülnie kell az érés és tapasztalatszerzés folyamatában. Lásd még A meditációról általában.
Horoszkóp sarkalatos pontjai Ha a születés pillanatában a jellemző bolygóállásokat kivetítjük az ekliptika állatövi jegyeire, akkor a horizont és az ekliptika metszéspontján található az aszcendens, amely a radix legfontosabb pontja. Ezzel a ponttal szemben, 180 fokra található a deszcendens. Fontos még a születési hely délköre, amely a horizontra merőleges két pontban metszi az ekliptikát. A felső, láthatár fölötti pont a Médium Coeli (MC), vagyis az ég közepe, vele szemben, pontosan 180 fokra lévő alsó pedig az Imum Coeli, az ég alja (IC.) Ezek adják a horoszkóp főtengelyeit Aszcendens az én, a személyiség, a külső megjelenés, Deszcendens kapcsolat a külvilággal, MC munka, hivatás, IC Otthon, család, eredet.
Hosszú jegyek az asztrológiában a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Skorpió és a Nyilas jegyek.
Humerus Pegasi a pegazus válla, a Markab állócsillag.
Hypsoma Egzaltáció. Emelkedés.
Imum coeli égi mélység, IC, a horoszkóp 4. helye.
Iota Gemini iota Geminorum, 19° 031' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Izar epsilon Bootis, 28° 06' Mérleg, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Jabbah nu Scorpii, 04° 39' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Jegyuralkodás domináció, uralom, uralmi helyzet, egy bolygó pozíciója a saját jegyében.
Jótékony bolygók a Vénusz és a Jupiter elnevezése. Azok a bolygók, amelyekhez az asztrológiai hagyomány pozitív tulajdonságokat társít, és amelyek jó hatással vannak életünkre
Jung, Carl Gustav 1875-1961. svájci pszichiáter, aki az analitikus pszichológia kifejlesztésével új iskolát alapított a mélypszichológiában. Jung az embereket extrovertált és introvertált csoportokra osztotta. Ő alkotta meg a kollektív tudattalan fogalmát, melyben az emberiség fejlődését archetípusú és szimbólumokkal mutatta be. Jung összekötötte az asztrológiát a mélypszichológiával, így a modern asztrológia egy új irányzatának alapítója lett.
Júnó kisbolygó, mutatja, hogy milyen jelentőséget tulajdonítunk a hivatalos kapcsolatoknak, a házasságnak és milyen elvárásaink vannak a társunkkal kapcsolatosan. Lásd még A kisbolygók a személyes képletben.
Kafal Jhidma gamma Ceti, 09° 26' Bika, állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Kajam omega Herculis, 01° 35' Nyilas, állócsillag a Herkules csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Káldeusi sor Az ókorban ismert 7 főbolygó sorba rendezése: Szaturn, Jupiter, Mars, Nap, Vénusz, Merkúr, Hold. A planetáris (bolygó) órák és az éves régens meghatározásában használatos.
Kardinális jegyek a zodiákus négy jegye Kos, Rák, Mérleg és Bak. A kardinális jegyek akkor mutatnak változást, amikor uralkodóak. A felosztásuk kardinális, változó és állandó jegyekre, megfelel a legősibb asztrológiai hagyományoknak.
Kardinális kereszt a négy kardinális jegy (vagy sarki jegy) által alkotott nagy kereszt a horoszkópban.
Kardinális pontok az a négy pont, amelyekben az ekliptika, a horizont és a meridián egy adott időpontban együttesen van jelen, tehát a kelési és nyugvási pont, valamint a felső és az alsó delelés.
Karma jelölők Legfőképpen holdcsomópontok, a Szaturnusz, a retrográd bolygók, a 6. Ház és a kvinkunx fényszög.
Kártékony bolygók azok a bolygók, amelyekhez az asztrológiai hagyomány negatív tulajdonságokat társít, és amelyek kártékony hatással vannak életünkre. A hagyomány szerint ezek a Mars és a Szaturnusz. Pszichológiai értelmezésben árnyaltabban kezeljük őket. Ösztöneinket és korlátainkat, tanulni valónkat jelölik.
Kaus Australis epsilon Sagittarii, 05° 05' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Kaus Borealis lambda Sagittarii, 06° 16' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Kaus Medius delta Sagittarii, 04° 35' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Keid OMIC2 Eridani, 00° 11' Ikrek, állócsillag az Eridánusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Kelb Alrai beta Ophiuchis, Cebalrai, 25° 20' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Kelte Egy égitest megjelenése a keleti horizont felett a Föld nyugat- kelet irányú forgása következtében.
Kerb Tau Pegasi, 01° 03' Kos, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Kérdés-asztrológia az elekciókkal együtt az óra-asztrológia részterülete, ahol a feltett kérdések az kérdezés időpontjából indulnak ki, és csak az arra vonatkozó égitestállást veszik figyelembe.
Kereszt Keresztkvadrát, nagy kereszt. Olyan fényszög csoport, mely két oppozícióból, és az ezt összekötő kvadrátokból áll. Az asztrológiában változó kereszt, állandó kereszt vagy kardináliskereszt lehetséges, a résztvevő bolygók minősége szerint.
Kétheted fény gyenge fényszög, biseptil. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Kétötöd fény gyenge 144 fokos fényszög, biquintil. Nem jelöl effektív hatást valamilyen határozott irányban. Működésbe léptetéséhez a személy szabad akarati impulzusa szükséges. E nélkül akár az egész élet folyamán is hatástalan maradhat. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Khambalia lambda Virginis, 06° 57' Skorpió, állócsillag a Szűz csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Királyi bolygóállás Conjunctio aurea, Conjunctio magna. Ritkán bekövetkező bolygóállás, amely a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Részben szerencsésnek, részben szerencsétlennek tekintik, különösen, ha meghatározott állatövi jegyekben lép fel. A királyaspektus egymás után többször is bekövetkezhet pl. 1980-81 telén, amikor háromszoros együttállás volt.
Király trigon Nagy trigon. Három horoszkóp elem trigonjai úgy, hogy egy egyenlő oldalú háromszög alakzatot képeznek. Különösen nagy belső, lelki erőforrásokra, előrelátó- és gondoskodó képességre utal. Képes a képlet feszült pontjainak ellensúlyozására.
Kitalpha alpha Equulei, 23° 07' Vízöntő, állócsillag a Csikó csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Kochab beta Ursa Minoris, 13° 19' Oroszlán, állócsillag a Kis Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Kölcsönös recepció (uralomcsere) a két bolygó egymás uralmi jegyében áll.
Konfigurációk 1) bolygóállások. 2) csillagképek.
Konjunkció együttállás, két bolygó 0 fokos szöget zár be egymással, vagyis együttállnak. Jellege a bolygó jelentésétől függően lehet harmonikus és diszharmonikus. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Kornephoros beta Centauri, 01° 05' Nyilas, állócsillag a CenBika csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Kos pont a tavaszpont.
Körzet a bolygók hatókörzete, az orbis, amin belül érvényes a fényszögek hatása.
Középső jegyek fix, szilárd jegyek a Bika, az Oroszlán, a Skorpió és a Vízöntő állatövi jegyek.
Közeledő fényszög két bolygó között előálló kapcsolat, amelyek között a továbbhaladás során egzakt fényszög jön létre (hacsak egyikük közben nem vált irányt). Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Közrezárt jegy átszelt jegy. Olyan jegy, amely két szomszédos házcsúcs közé esik, de egyik házcsúcs sincs az adott jegyben. Ezen csillagjegy és a benne tartózkodó bolygók minőségeit a horoszkóp tulajdonosa nehezebben vagy nem megfelelőképpen tudja működtetni.
Közvetítés (fényátvitel) ez a kapcsolat akkor jön létre a bolygók között, amikor egy gyorsabban mozgó bolygó elhagyja a lassúbbat, majd beér egy másik lassan haladó bolygót. A gyorsabb bolygó így közvetíti, átviszi a fényt az egyik bolygótól a másikhoz. Így az egymástól távol eső bolygók is fényszög kapcsolatba kerülhetnek a fényátvivő által.
Kraz beta Corvi, 17° 22' Mérleg, állócsillag a Holló csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Kritikus pontok a kardinális jegyek 0, 13, 26, a szilárd jegyek 9, 21, és a változó jegyek 4, 17 fokai.
Külső bolygók azok a bolygók, amelyek a Föld pályáján kívülre esnek, a Marstól kezdődően.
Kuma nu 1 Draconis, 10° 20' Nyilas, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Kurdah xi Cephei, 24° 13' Kos, állócsillag a Kefeusz csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Kvadrát negyedfény, négyzet, 90°-os vagy 270°-os fényszög. Jellege diszharmonikus, feszültséget és konfliktust jelent és általában veszteséget hoz magával. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Kvinkunx 2 bolygó közel 150 fokos fényszöge. Két olyan alapelvre utal életünkben, amelyeket nehezen tudunk összeegyeztetni, illetve amelyek kényelmetlenséget okoznak, és amelyek miatt megalkuvásra lesz szükség. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Labrum delta Crateris, 26° 41' Szűz, állócsillag a Serleg csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Látszólagos mozgás A Nap égi útja csupán látszólagos, s ezt a látszatot a Föld tengely körüli forgása kelti. Mint ahogy a Nap a jegyeket sem járja végig, mert állócsillag. Az égi utat valójában a Föld teszi meg, hiszen bolygónk kering a Nap körül.
Lassú bolygó akkor neveznek így egy bolygót, ha a pillanatnyi pályamozgása lassabb, mint az átlagos. Kevéssel a megállás előtt vagy után lép fel.
Lenyugvás Egy égitest eltűnése a nyugati horizont alatt. A látszólagos lenyugvást látjuk, ami valamivel később van, mint a valódi lenyugvás, mert az égitestekből származó fénysugarak az atmoszférán való átjutáskor a sűrűségük állandó növekedése miatt, amíg a Földfelületen lévő megfigyelőkig eljutnak, megtörik a beesési merőlegest, és az égitestek magasabban jelennek meg, mint ahogy valójában állnak.
Lesath upsilon Scorpii, 24° 01' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Leszálló Holdcsomópont az a pont, ahol a Hold Földkörüli pályáján metszi az Ekliptika síkját, miközben déli irányban halad. Az egyén spirituális múltját képviseli és gyakran olyan irányba mutat, ahol nem várható további számottevő előrelépés. Karmikus kapcsolatokra utal.
Levegős jegyek az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő állatövi jegyek. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Lilith az asztrológiában a Fekete
Hold. Lásd még Lilith, a Fekete Hold.
Lunáció több egymást követő holdfázis.
Lunár-horoszkóp Holdhoroszkóp, a hatások rendeltetésének a szolár-horoszkópra hasonlító rendszere, amelynek az ember egy 28 napos időszak alatt van kitéve. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Maasym lambda Herculis, 19° 54' Nyilas, állócsillag a Herkules csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Maia 20 Tauri, 29° 41' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Manubrium omicron Sagittarii, 14° 59' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Nap - marsi jellegű.
Marfik lambda Ophiuchis, 05° 36' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Markab alpha Pegasi, 23° 29' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Markeb kappa in Velae, 28° 54' Szűz, állócsillag a Vitorla csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Marsik kappa Herculis, 25° 43' Skorpió, állócsillag a Herkules csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Másodlagos irány szekunder direkció, asztrológiai iránytechnika, melynél az iránykulcs a napi, a tengely körül forgásból és a Nap körüli éves keringésből álló földmozgás. Az irányívet szabály szerint változtatják meg a születés után minden nap az élet 1 évének felel meg, azaz az együttállás a születés utáni első napon az élet első évére hat, a születés utáni hatodik nap a hatodik évnek felel meg, és így tovább. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Matar eta Pegasi, 25° 43' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Napjellegű.
Mebsuta epsilon Geminorum, 09° 56' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Medium coeli égközép, MC, a horoszkóp 10. helye. Az MC vagy az ég közepe a tízedik ház kezdetét jelenti és az egyén legfőbb célját képviseli, illetve azt, hogy milyen hatással van a társadalomra és utal a hatalommal rendelkező személyiségekre is. Lásd még Horoszkóp házak és szemléleti módok.
Megrez delta Ursa Majoris, 01° 04' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Marsi jellegű.
Meissa (heka) lambda Orionis, 23° 42' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Mekbuda zeta Geminorum, 14° 59' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Melankolikus jegyek a Bika, a Szűz és a Bak állatövi jegyek.
Meleg jegyek a Rák, az Oroszlán és a Szűz állatövi jegyek.
Méltóságok a bolygó hatások és helyzetek kombinációja az állatövön. Öt különböző méltóságot különböztetünk meg, melyekhez öt, négy illetve három erősséget rendelnek, a hatás, tehát a normál erősség ezzel szemben erős.1. méltóság házuraló méltóság. 2. méltóság emelkedés. 3. méltóság trigonokrácia. 4. méltóság az állatövi jegy határai. 5. méltóság pozíciós méltóság.
Menkalinan beta Aurigae, 29° 55' Ikrek, állócsillag a Szekeres csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Menkar Alpha Ceti, 14° 19' Bika, fényes állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű, betegségekkel és gazdasági sikertelenségekkel kapcsolják össze.
Menkent theta Centauri, 12° 18' Skorpió, állócsillag a CenBika csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Menkib Xi Persei, 04° 58' Ikrek, állócsillag a Perzeusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Merak beta Ursa Majoris, 19° 26' Oroszlán, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Merga 38 Bootis, 15° 27' Mérleg, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Merope 23 Tauri, 29° 42' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Mesarthim (arietis) gamma Arietis, 03° 11' Bika, állócsillag a Kos csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Metallach alpha Triangulum, 06° 52' Bika, állócsillag a Háromszög csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Miaplacidus epsilon Bootis, 01° 58' Skorpió, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Mimosa Becrux beta Crucis, 11° 39' Skorpió, állócsillag a Dél Keresztje csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és jupiteri jellegű.
Minkar epsilon Corvi, 11° 40' Mérleg, állócsillag a Holló csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Mintaka delta Orionis, 22° 24' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Minőségek szerinti felosztás az állatöv jegyeit három, négyes csoportba osztják, három alapminőség szerint. A három csoport Kardinális jegyek - a Kos, a Rák, a Mérleg és a Bak, Szilárd (fix) jegyek - a Bika, az Oroszlán, a Skorpió és a Vízöntő, Változó jegyek - az Ikrek, a Szűz, a Nyilas és a Halak. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Mira omicron Ceti, 01° 31' Bika, állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Mirach Beta Andromedae, 00° 24' Bika, fényes állócsillag az Androméda csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Vénuszi jellegű, hosszan tartó házasságra, szépségre és kedvező lehetőségekre utal.
Miram eta Persei, 28° 42' Bika, állócsillag a Perzeusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Mirfak alpha Perseus, 02° 05' Ikrek, állócsillag a Perzeusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Mirzam beta Canis Majoris, 07° 11' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Vénuszi jellegű.
Misam kappa Persei, 27° 41' Bika, állócsillag a Perzeusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Mizar zeta Ursa Majoris, 15° 42' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Mozdulatlan jegyek a Bika, a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Skorpió, a Vízöntő és a Halak jegyek. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Mozgatott jegyek a négy szilárd (fix) jegy ritkán használt elnevezése. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Mozgó jegyek változó jegyek, a zodiákus négy jegye. Az Ikrek, a Szűz, a Nyilas és a Halak. Változást vagy heves fordulatot mutatnak, ha egy horoszkópot uralnak. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Mozgó kereszt a négy változó jegy által képzett nagy kereszt a horoszkópban.
Mufrid eta Bootis, 19° 20' Mérleg, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Muliphein iota Geminorum, 19° 031' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Mundán asztrológia Az asztrológia részterülete, az individuális asztrológiával ellentétben országok, népek, városok sorsáról, háborúkról, járványokról, áradaásokról, időjárásról, szelekről, királyokról és uralkodókról készít előrejelzéseket.
Muscida omicron Ursa Majoris, 23° 00' Rák, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Marsi jellegű.
Nadír talppont. Az éggömbön (horizont koordinátarendszerben) a zenittel átellenben lévő pont. Az asztrológiában a nadír alatt az Imum coelit vagy a VI. házat értik.
Nagy együttállás Coniunctio aurea, Coniunctio magna. Ritkán bekövetkező bolygóállás, amely a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Részben szerencsésnek, részben szerencsétlennek tekintik, különösen, ha meghatározott állatövi jegyekben lép fel. A királyaspektus egymás után többször is bekövetkezhet pl. 1980-81 telén, amikor háromszoros együttállás volt.
Nagykereszt négy, egymástól 90 fokra álló bolygó által alkotott fényszög alakzat.
Nagy trigon Király trigon. Három horoszkóp elem trigonjai úgy, hogy egy egyenlő oldalú háromszög alakzatot képeznek. Különösen nagy belső, lelki erőforrásokra, előrelátó- és gondoskodó képességre utal. Képes a képlet feszült pontjainak ellensúlyozására.
Naos zeta Puppis, 18° 33' Oroszlán, állócsillag a Hajófara csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Nap horoszkóp pontos születési idő hiányában használatos. A Napot az Aszcendensre helyezzük. Csak általános jellemzés kifejtésére használható.
Nappali születés az asztrológiában olyan születés, amely napkelte és napnyugta közt történik.
Nappálya látszólagos nappálya, ekliptika. A Föld pályája síkjának az éggömbbel bezárt metszésköre. Az ekliptika és az égi egyenlítő közti szög. A meredek ekliptika 23° 27'. Az ekliptika két metszéspontja a tavasz és az őszpont.
Naris Ceti a cet orra (orrlyuka), a Menkar állócsillag. Alpha Ceti, 14° 19' Bika, fényes állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű, betegségekkel és gazdasági sikertelenségekkel kapcsolják össze.
Nashira gamma Capricorni, 21° 47' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Negyedfény fényszög, kvadrát, 90°-os vagy 270°-os fényszög. Jellege diszharmonikus, feszültséget és konfliktust jelent és általában veszteséget hoz magával. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Nekkar beta Bootes, 24° 15' Mérleg, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Néma jegyek a Mérleg, a Skorpió állatövi jegyek és a Nyilas utolsó 15°-a.
Nihal Beta Leporis, 19° 40' Ikrek, állócsillag a Nyúl csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Nodus zeta Draconis, Al Dhi'bah, 03° 23' Mérleg, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Nodus II delta Draconis, 17° 10' Kos, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Női bolygók a bolygókat női és férfi bolygókra osztjuk. Női bolygó a Föld, a Hold, a Merkúr és a Neptunusz. A Merkúr kétnemű, akkor női, ha egy női bolygóval áll kapcsolatban. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Női jegyek az állatövi jegyek felosztása férfi és női jegyekre. Női jegyek a Bika, a Rák, a Szűz, a Skorpió, a Bak és a Halak.
Nunki sigma Sagittarii, Pelagus, 12° 23' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és merkúri jellegű.
Nusakan beta Coronae Borealis, 09° 07' Skorpió, állócsillag a Északi Korona csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Nyári időszámítás nyáron (általában 1 órával) az egységes időtől előbbre hozott pontos idő. 1916 májusában német példa után Angliában és a legtöbb európai államban, a II. világháborúban, majd Németországban a szövetségesek parancsára (1949-ig) a napfény jobb kihasználása miatt vezették be. Lásd még Időzónák a születés idejében.
Nyolcadfény gyenge, 45 fokos fényszög, Semiquadrat, hatása a kvadrátéhoz hasonló. Lásd még Asztrológiai fényszögek.
Oculus pi Capricorni, 04° 43' Vízöntő, állócsillag a Bak csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Oppozíció ellenfény, szembenállás, 180°-os szögű bolygóállás. Kedvezőtlen bolygóállásnak tekintik. Két bolygó 180 fokos szöget zár be egymással, jellege diszharmonikus, hatása a bolygó jellegétől függően lehet pozitív és negatív is. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Óra asztrológia az individuális asztrológia részterülete. A kérdés-asztrológia és az óraválasztó-asztrológia (elekciók) mindkét területével kapcsolatos.
Orbis Orbisz. A bolygók hatókörét nevezik orbisznak. A bolygók ugyanis hatásukat nem csak abban az adott pillanatban fejtik ki, amikor fényszög kapcsolatba kerülnek egymással, hanem előtte és utána is. Mértéke a szerint változik, hogy erős vagy gyenge bolygóállásról van szó. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Orvosi asztrológia a szülött fizikai állapotát, lehetséges betegséghajlamait vizsgálja az asztrológia segítségével. Lásd még Az emberi test részeinek lelki jelentése .
Őszpont Mérlegpont. A Napéjegyenlőségi pontok egyike.
Ötödfény gyenge 72 fokos fényszög, kvintil. Nem jelöl effektív hatást valamilyen határozott irányban. Működésbe léptetéséhez a személy szabad akarati impulzusa szükséges. E nélkül akár az egész élet folyamán is hatástalan maradhat. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Öttizenkettedfény kvinkunx, kvinkunx, 2 bolygó közel 150 fokos fényszöge. Két olyan alapelvre utal életünkben, amelyeket nehezen tudunk összeegyeztetni, illetve amelyek kényelmetlenséget okoznak, és amelyek miatt megalkuvásra lesz szükség. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Pallas kisbolygó a Merkúr női párja, a tanulási képességeket, de az öntörvényűséget és politikai nézeteket is jelöli, a tudáson keresztüli gyógyulással és ambíciókkal együtt. Lásd még A kisbolygók a személyes képletben.
Parallel helyzet párhuzamos helyzet, ha két bolygó deklinációja megegyezik. Ellentéte az antiparalel, ha a deklináció mértéke azonos, de az ekliptika különböző oldalán helyezkednek el.
Pars fortuna érzékeny pont, a szerencsepont. Lásd még Szerencsepont és boldogság a személyes képletben.
Párkapcsolati horoszkóp Az asztrológia szinasztria képlettel vizsgálja két személy lelki, szellemi, szexuális és egyéb vonatkozású összeillőségét. A szinasztria képlettel az a két vizsgált személy születési horoszkópját vetik össze. Lásd még Párkapcsolatok dinamikái és a párhoroszkóp.
Pavonis alpha Pavonis, 23° 49' Bak, állócsillag a Páva csillagképben, a Bak csillagjegyben található.
Peregrinus így nevezik a bolygókat, leginkább a Holdat, ha bolygóállásoktól mentes.
Phact Alpha Columbae, 22° 10' Ikrek, állócsillag a Galamb csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Phecda gamma Ursa Majoris, 00° 29' Szűz, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Jupiteri és vénuszi jellegű.
Pherkad gamma Ursa Minoris, 21° 36' Oroszlán, állócsillag a Kis Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Phoemon a Szaturnuszra alkalmanként használt kifejezés.
Phoeton a Jupiterre alkalmanként használt kifejezés.
Phosphoros a Vénuszra, a reggeli csillagra használt görög elnevezés.
Pleione 27 Tauri, 00° 21' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Polaris Poláris csillag, Alruccaba, Alpha Ursa Minoris, 28° 34' Ikrek, fényes csillag a Kis Medve csillagképben, az Ikrek csillagképben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű, gazdasági csődöt, betegséget és pechet jelöl.
Polaritás az ellentétes vagy poláris jegyek hatással vannak egymásra. Mindegyik jegy rendelkezik egy poláris párral. A párok Kos- Mérleg, Bika- Skorpió, Ikrek- Nyilas, Rák- Bak, Oroszlán- Vízöntő, Szűz- Halak.
Polis mu Sagittarii, 03° 13' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Jupiteri és marsi jellegű.
Pollux Herkules, Beta Geminorum, 23° 13' Rák, fényes állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Marsi jellegű, szemérmetlenséget, de vakmerőséget és kegyetlenséget is jelöl.
Populáris asztrológia újságok, magazinok rovataiban napokra, hónapokra, évekre készített előrejelzések, csupán a Nap helyzete alapján. Sajnálatos módon, a teljes asztrológiai elemzéseket általában rossz fénybe, babonaság szintjére helyezik az olvasók érzékelésében. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Porrima gamma Virginis, Caphir, 10° 08' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Praecipua omicrom Leo Minoris, 00° 53' Szűz, állócsillag a Kis Oroszlán csillagképben, a Szűz csillagjegyben található.
Praesaepe Praesepe, epsilon Cancri (M44), 07° 20' Oroszlán, állócsillag a Rák csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Prima Hyadum Gamma Tauri, 05° 48' Ikrek, állócsillag a Bika csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Princeps delta Bootis, 03° 09' Skorpió, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Procyon Alpha Canis Minoris, 25° 47' Rák, fényes állócsillag a Kis Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű, erős aktivitást jelöl az erőszakosságig.
Progresszió szekunder direkció, ez egy jövőbe mutató előrejelző módszer, amely szerint a születés után minden nap szimbolikusan egy évet reprezentál életünkben. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Prohibíció ha két bolygó közeledő fényszögben áll, de mielőtt a két bolygó közötti fényszög pontossá válna, egy harmadik bolygó közbelép. A prohibíció (tilalom) befolyásolja vagy meg is akadályozza a cselekvés véghezvitelét. A prohibíció akár együttállás, akár más fényszög révén is létre jöhet.
Propus eta Geminorum, Tejat Prior, 03° 26' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Radix horoszkóp születési, személyes horoszkóp. A legtöbbet használt horoszkóp. Számításánál meghatározó a születési hely és a pontos születési idő. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Rana delta Eridani, 20° 52' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Rangvesztés (száműzetés) amikor egy bolygó a saját uralmi jegyével szemközti jegyben áll.
Ras Algethi alpha Herculis, 16° 09' Nyilas, állócsillag a Herkules csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Ras Alhague alpha Ophiuchis, 22° 27' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Ras Elased Australis epsilon Leonis, Algenubi, 20° 42' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Ras Elased Borealis mu Leonis, 21° 26' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Recepció a kölcsönös bolygórang elfogadása, amikor két bolygó a másik házában van. A hatás erősen függ a bolygók természetének egymás közti viszonyától.
Refranáció akkor jön létre, ha két bolygó közeledik egymáshoz (vagy fényszög-kapcsolathoz), de mielőtt ez létrejöhetne, az egyik megáll, és átmegy ellentétes irányú mozgásba (direktből retrográdba, vagy fordítva).
Rejtett Aszcendens Súlyponti jegy. Számítással állapítjuk meg, hogy a 10 égitest, valamint az Aszcendens és MC tengely jegyhelyzete alapján hová esik a horoszkóp súlypontja. A négy elem (tűz, föld, levegő, víz) és a három minőség (kardinális, fix, változó) szerinti kategóriákat vesszük figyelembe, s azon belül azt, hogy a horoszkóp egyes bolygói, milyen jellegű jegyekben vannak. Lásd még Rejtett aszcendens, a súlyponti jegy
Regulus borjú, Alpha Leonis, Cor Leonis, Kalb, 29° 50' Oroszlán, fényes állócsillag az Oroszlán csillagképben, Oroszlán csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű, szerencsét jelent.
Rektifikáció Rektifikálás, születési idő helyesbítése, pontosítása. Olyan eljárás, amikor a bizonytalan születési idő ellenére az egyén karakteréből, életének addigi eseményeiből következtetnek vissza a születés valószínű idejére. A rektifikáció asztrológiai szemléletek és tapasztalatok alapján jön létre. A rektifikációt a horoszkóptulajdonos életének olyan eseményei (túlnyomórészt biológiai természetűek) alapján állítják fel, amelyekből az eddigi életére lehet következtetni. A javítás leggyakrabban átmenetek, a fontos események éveiben a szolár-horoszkóp együttállásai vagy féltávpontok, ritkábban a koncepciós horoszkóp alapján történik. Trutina Hermetis. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Retrográd mozgás hátratartó mozgás. A Nap és a Hold kivételével minden bolygó lehet retrográd. Ez azt jelenti, hogy a Földről nézve a bolygók látszólag fordított irányú mozgást végeznek. Ennek a jelenségnek oka, hogy (a Naphoz viszonyítva) a közelebbi bolygók relatív gyorsabban mozognak, mint amelyek távolabb találhatók. Lásd még A Merkúr, Vénusz és Mars retrográd ciklusai.
Revolúció visszatérés, amikor egy bolygó égi mozgása során körbejárja az állatövet, és visszatár Radixbeli pontjára.
Rigel Beta Orionis, 16° 50' Ikrek, lényes állócsillag az Orion az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és marsi jellegű, gazdagságot, dicsőséget és találékonyságot jelől.
Rövid jegyek az asztrológiában a Bak, Vízöntő, Halak, Kos, Bika és Ikrek állatövi jegyek.
Rotanev beta Delphini, 16° 20' Vízöntő, állócsillag a Delfin csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Merkúri és jupiteri jellegű.
Rucha delta Cassiopeiae, 17° 56' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Rukbat alpha Sagittarii, 16° 38' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Nap - marsi jellegű.
Sabik eta Ophiuchis, 17° 58' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Sadalachbia gamma Aquarii, 06° 43' Halak, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Sadalbari mu Pegasi, 24° 23' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Sadalmelik alpha Aquarii, 03° 46' Halak, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Halak csillagjegyben található. - szaturnuszi és merkúri jellegű.
Sadalsud beta Aquarii, Sadalsud, 23° 24' Vízöntő, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Sador gamma Cygni, 24° 50' Vízöntő, állócsillag a Hattyú csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Saiph kappa Orionis, 26° 24' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Sargas theta Scorpii, 25° 36' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Sarin delta Herculis, 14° 46' Nyilas, állócsillag a Herkules csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri jellegű.
Sárkányfarok az a sárkánypont, amelynél a Hold északról érkezve az ekliptikát dél felé átlépi.
Sárkányfej Caput Draconis, Felszálló Holdcsomópont, a sárkánypont, amelynél a Hold délről közelítve lépi át az ekliptikát észak felé.
Sárkánypontok a holdpálya csomópontjai. A sárkánypontok név arra a nézetre utal, hogy Nap vagy Hold-fogyatkozáskor — amely mindig csak a sárkánypontok szoros közelében lehetséges — a Napot illetve a Holdat elnyeli egy sárkány. A sárkánypontokat az asztrológiában majdnem mindig különösen hatékonynak tekintik.
Sarokbolygók a sarokpontokon vagy sarokházakban álló bolygók.
Sárkány fényszög alakzat, amelyben egy nagy trigon egyik bolygójával szemben áll egy negyedik bolygó.
Sceptrum 53 Eridani, 05° 15' Ikrek, állócsillag az Eridánusz csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Scheat Sheat, beta Pegasi, 29° 22' Halak, állócsillag a Pegazus csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Marsi és merkúri jellegű.
Schedir alpha Cassiopeiae, 07° 47' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Segin epsilon Cassiopeiae, 24° 46' Bika, állócsillag a Kassziopeia csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Seginus gamma Bootis, Haris, 17° 40' Mérleg, állócsillag az Ökörhajcsár csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és szaturnuszi jellegű.
Semiquadrat nyolcadfény, 45°-os vagy 315°-os szögű bolygóállás, hatása a kvadrátéhoz hasonló. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Semiquintil Decil, tizedfény, egy 36°-os vagy 324°-os szögű bolygóállás. Nem jelöl effektív hatást valamilyen határozott irányban. Működésbe léptetéséhez a személy szabad akarati impulzusa szükséges. E nélkül akár az egész élet folyamán is hatástalan maradhat. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Semisextil tizenkettedfény, 30°-os vagy 330°-os szögű bolygóállás, hatása a szextiléhez hasonló. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Septil hetedfény, 51°-os vagy 309°-os szögű bolygóállás. Ritkán használatos gyenge fényszög. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Sesquintil Tredecil, tizenharmad- fény, 108°-os vagy 252°-os szögű bolygóállás. Nem jelöl effektív hatást valamilyen határozott irányban. Működésbe léptetéséhez a személy szabad akarati impulzusa szükséges. E nélkül akár az egész élet folyamán is hatástalan maradhat. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Sesquiquadrát háromnyolcadfény, 135°-os vagy 225°-os szögű bolygóállás, hatása a kvadrátéhoz hasonló. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Sham alpha Sagittae, 01° 04' Vízöntő, állócsillag a Nyíl csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Marsi és vénuszi jellegű.
Shaula lambda Scorpii, 24° 35' Nyilas, állócsillag a Skorpió csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Sheliak beta Lyrae, 18° 53' Bak, állócsillag a Lant csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Sheratan Sharatan, beta Arietis, 03° 58' Bika, állócsillag a Kos csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Marsi és szaturnuszi jellegű.
Sinistra nu Ophiuchis, 29° 45' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Sirius (canicula) alpha Canis Majoris, 14° 05' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Jupiteri és marsi jellegű.
Situla kappa Aquarii, 09° 25' Halak, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Skat delta Aquarii, 08° 52' Halak, állócsillag a Vízöntő csillagképben, a Halak csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Spica alpha Virginis, 23° 50' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Vénuszi és marsi jellegű.
Spiculum Lagúna-köd M8, 18, 20, 21 Sagittarius NGC6523, 01° 04' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Sors fok Anareta fok, egy csillagjegy utolsó foka (29-től 30-ig).
Sualocin alpha Delphini, 17° 23' Vízöntő, állócsillag a Delfin csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Merkúri és jupiteri jellegű.
Subra omicron Leonis, 24° 15' Oroszlán, állócsillag az Oroszlán csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Sulaphat gamma Lyrae, 21° 55' Bak, állócsillag a Lant csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Stacioner bolygó (álló bolygó) a hátráló vagy újra egyenes irányban mozgó bolygó látszólagos egyhelyben állása.
Stellium sztéllium, halmozódás, a Zodiákus egy adott területén csoportosuló bolygók, általában 3 vagy attól több. gyakran többszörös konjunkció.
Syrma iota Virginis, Al Ghafar, 03° 48' Skorpió, állócsillag a Szűz csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Száműzés száműzetés. Gyengeség, ami miatt az égitestek jó hatásai akadályozottak.
Száraz jegyek a Kos, a Bika, az Oroszlán, a Szűz, a Nyilas és a Bak állatövi jegyek. Tropikusak, a tavaszpontra vonatkozók, pl. tropikus év vagy tropikus keringés.
Szembenállás oppozició, 180 fokos fényszög. Kedvezőtlen bolygóállásnak tekintik. Két bolygó 180 fokos szöget zár be egymással, jellege diszharmonikus, hatása a bolygó jellegétől függően lehet pozitív és negatív is. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Szenzitív pontok érzékeny pontok. Részben már Ptolemaiosz által megadott pontok a horoszkópban, melyek különleges befolyással bírnak. Kiszámításukra és definíciójukra különböző módszerek vannak, amelyeket a modern asztrológiában ritkán használnak. A szenzitív pontokat a házbeli, állatövi jegybeli és kis aspektusbeli helyzetük szerint értelmezik. Egyik legismertebb közülük a Szerencsepont (Pars fortuna). Lásd még Szerencsepont és boldogság a személyes képletben.
Szeparáció ha két bolygó már túljut az egzakt, pontos együttálláson, megkezdődik a távolodás vagy szeparáció. Az együttállás befejezése, amikor a gyorsabb bolygó eltávolodik a lassabbtól.
Szép jegyek az Ikrek, a Szűz, a Mérleg és a Nyilas állatövi jegyek. az utóbbinak csak az első 15°-a.
Szerencsepont Pars fortuna, a szenzitív pontok egyike. Lásd még Szerencsepont és boldogság a személyes képletben.
Szextil hatodfény, 60°-os vagy 300°-os szögű bolygóállás, jellege harmonikus, hatása jótékony. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Sziderikus idő csillagászati idő. A Föld tengelye körüli mindennapos forgásakor igényelt időbeosztás, amelynek a csillagnap az egysége.
Szignifikátor bizonyos események számára jelentős bolygók, pontok, bolygóállások stb. meghatározására használt fogalom a horoszkópokban (elsődleges irány). Az asztrológus minősítése úgy mutatkozik meg, hogy — intuíciója alapján — hogyan értelmezi a többértelmű szignifikátorokat.
Szilárd jegyek állandó, fix jegyek, a Bika, az Oroszlán, a Skorpió és a Vízöntő jegye a zodiákusban. A szilárd jegyeknek nagy hatásuk van a horoszkópra.
Szilárd kereszt a horoszkópban a négy szilárd jegy által képzett nagy kereszt.
Szinasztria képlet összevetés, párkapcsolati a horoszkóp. Az asztrológia szinasztria képlettel vizsgálja két személy lelki, szellemi, szexuális és egyéb vonatkozású összeillőségét. A szinasztria képlettel az a két vizsgált személy születési horoszkópját vetik össze. Lásd még Párkapcsolatok dinamikái és a párhoroszkóp.
Sziniszter fényszög a jegyek sorrendjével megegyező irányban vetődő fényszög, pl. Bikából a Szűzbe. Mindig a gyorsabb bolygó veti a fényszöget a lassabbra, így határozható meg az irány. Ellentéte a dexter fényszög.
Születési képlet személyes horoszkóp, radix-horoszkóp. A legtöbbet használt horoszkóp. Számításánál meghatározó a születési hely és a pontos születési idő. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Szinódikus keringési idő egy égitestnek a Naphoz vagy Földhöz viszonyított ugyanazon állásának a visszatérése, a bolygóknál a két oppozíció közti idő, a Holdnál a két újhold közti idő (szinódikus hónap 29,53 nap). Ellentéte a sziderikus keringési idő, amely az állócsillag esetében a sorrendben azonos pozíciókra vonatkozik.
Szolár-horoszkóp az a bolygóegyüttállás, melynek időpontjában a Nap a születési horoszkópban látható kiindulási helyén áll. A Nap áthaladása a saját helyén az alaphoroszkópban évről-évre különböző és az időpont kiszámítása egy bizonyos számítást igényel. A szolár-horoszkóp azon hatások előrejelzését szolgálja, amelyek az embert egy évben az egyik születésnapjától a másikig érhetik. Az adott életév várható eseményeiről, előtérbe kerülő dolgairól ad felvilágosítást. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Születési horoszkóp Radix-horoszkóp. A legtöbbet használt horoszkóp. Számításánál meghatározó a születési hely és a pontos születési idő. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Születési idő a születés percre pontos ideje, az első levegő vétel időpontja. Lásd még Az aszcendens és a születés időpontjának fontossága.
Születési uralkodó az Aszcendens jegyét uraló bolygó, amely a legdominánsabb a horoszkópban.
Tabit pi 3 Orionis, 11° 55' Ikrek, állócsillag az Orion csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Jupiteri és szaturnuszi jellegű.
Talitha iota Ursa Majoris, 02° 48' Oroszlán, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Támadott bolygó az a helyzet, amikor a bolygó kedvezőtlen fényszögben áll egy másik bolygóval. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Tania Australis mu Ursa Majoris, 21° 14' Oroszlán, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Tania Borealis lambda Ursa Majoris, 19° 33' Oroszlán, állócsillag a Nagy Medve csillagképben, az Oroszlán csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Tarazed gamma Aquilae, 00° 56' Vízöntő, állócsillag a Sas csillagképben, a Vízöntő csillagjegyben található. Marsi és jupiteri jellegű.
Taygeta 19 Tauri, 29° 34' Bika, állócsillag a Bika csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Hold - marsi jellegű.
Távolodó fényszög két bolygó között az egzakt fényszög beállta után létrejövő aspektus.
Tejat Posterior eta Geminorum, 03° 26' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Terebellum omega Sagittarii, 25° 51' Bak, állócsillag a Nyilas csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Vénuszi és szaturnuszi jellegű.
Theemim upsilon I és II Eridani, 29° 53' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Thuban alpha Draconi, 07° 27' Szűz, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
T-kvadrát két, egymással szemben álló bolygó és a mindkettővel kvadrátot alkotó által alkotott fényszög alakzat. Egy oppozícióból és két kvadrátból álló sorozat.
Toliman alpha Centauri, 29° 29' Skorpió, állócsillag a CenBika csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Vénuszi és jupiteri jellegű.
Tranzit a mozgó pontok áthaladása a születési horoszkóp állandónak vélt helyén. A helyek ebben az értelemben nem csak a bolygók, hanem a bolygók és a sarokmező csúcsok szögei is. A tranzit támogató vagy gátló hatású is lehet és időben előre meghatározott. Egy tranzit ideje a bolygók különböző sebessége miatt nagyon változó, a hátratartó mozgás vagy az egy helyben állás jelentősen meghosszabbíthatja ezt az időt. A bolygók folyamatos mozgásban vannak és égi útjuk során különböző fényszög kapcsolatba kerülnek a radix bolygóival, illetve sarkalatos pontjaival. Ezeket a harmonikus, diszharmonikus vagy semleges aspektusokat értelmezi az asztrológia. legfontosabbak a tranzit bolygók az aszcendenssel, a Nappal, Holddal és a születési uralkodó bolygóval való kapcsolata. A tranzitok nem bekövetkező eseményeket jeleznek, hanem csak azoknak a lehetőségét valószínűsítik. Lásd még Az előrejelző asztrológiáról.
Trigon háromszög, két bolygó 120 fokos szöget zár be egymással, jellege harmonikus, hatása jótékony. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Triseptil háromhetedfény, 154°-os vagy 206°-os szögű bolygóállás. Lásd még Asztrológiai fényszögek .
Tropikus év a Nap tavaszponttól, tavaszpontig tartó haladásának ideje.
Trutina Hermetis a római ókori asztrológiában használt számítási módszer, mellyel a születés pillanatából a nemzés pillanatára következtettek. Azt jelenti, hogy a születés pillanatának horoszkópja az aszcendensre és a Holdra vonatkozóan a nemzés fordított horoszkópját mutatja, azaz a Hold a nemzés órájában, abban a fokban és állatövi jegyben áll, amely majd a születés pillanatában a keleti égbolton fog fel kelni. A nemzés pillanatában növekvő Hold a születéskor az aszcendensben áll, a csökkenő Hold ezzel szemben a deszcendensben.
Trigonokrácia együtturalkodás, azonos elemhez tartozó jegyeket jelöl.
Tureis iota Carinae, 05° 20' Mérleg, állócsillag a Hajógerinc csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és jupiteri jellegű.
Tüzes jegyek a Kos, az Oroszlán és a Nyilas állatövi jegyek. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Tyl epsilon Draconis, 02° 42' Bika, állócsillag a Sárkány csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Unukalhai alpha Serpentis, 22° 05' Skorpió, állócsillag a Kígyó csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Üresjárat üres keringés, void of course, holdszünet. Kedvezőtlen újabb kezdeményezésekhez és fontosabb döntések meghozásához. A Hold nem képez újabb fényszöget a következő csillagjegybe lépéséig. Ez pár perctől több napig is eltarthat.. Lásd még Harmóniában a Holddal.
Változó jegyek mozgó jegyek, a zodiákus négy jegye. Az Ikrek, a Szűz, a Nyilas és a Halak. Változást vagy heves fordulatot mutatnak, ha egy horoszkópot uralnak. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Változó kereszt a horoszkópban a négy változó jegy által képzett nagy kereszt.
Városhoroszkóp egy adott város alapítási helyére és idejére felállított horoszkóp.
Vega Wega, Alpha Lyrae. 15° 19' Bak, fényes állócsillag a Lant csillagképben, a Bak csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű, gazdagságot és tekintélyt jelöl.
Vegyes recepció (uralomcsere) a két bolygó egyike a másik saját jegyében, míg a másik az előző rangvesztett jegyében áll.
Venter Ceti a Cet csillagkép hasa, a Batan Kaitos, Zeta Ceti állócsillagok, 21° 57' Ikrek, szaturnuszi jellegű.
Vertex M31 Andromedae - NGC 224, 27° 51' Kos, állócsillag az Androméda csillagképben, a Kos csillagjegyben található. Marsi és Hold jellegű.
Veszta kisbolygó a munkával, a munkakörülményekkel hozható kapcsolatba. A fókuszáló- és odaadási képesség és szellemi irányultság, teljességre törekvés jelölője. Lásd még A kisbolygók a személyes képletben.
Vindemiatrix epsilon Virginis, Al Muredin, 09° 56' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Szaturnuszi és merkúri jellegű.
Visszatérések amikor egy bolygó égi mozgása során körbejárja az állatövet, és visszatár Radixbeli pontjára.
Vizes jegyek a Rák, a Skorpió és a Halak állatövi jegyek. Lásd még Az elemek és minőségek eloszlása a születési képletben.
Wasat delta Geminorum, 18° 31' Rák, állócsillag az Ikrek csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Wazn beta Columbae, 26° 25' Ikrek, állócsillag a Galamb csillagképben, az Ikrek csillagjegyben található. Vénuszi és merkúri jellegű.
Wezen delta Canis Majoris, 23° 24' Rák, állócsillag a Nagy Kutya csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Vénuszi jellegű.
Yed Posterior epsilon Ophiuchis, 03° 31' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Yed Prior delta Ophiuchis, 02° 18' Nyilas, állócsillag a Kígyótartó csillagképben, a Nyilas csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Yildun delta Ursa Minoris, Pherkard, 01° 12' Rák, állócsillag a Kis Medve csillagképben, a Rák csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Yod (Isten ujja) két, egymással szextilben álló, és a mindkettővel kvinkunxt alkotó harmadik bolygó által alkotott fényszög alakzat.
Zaniah eta Virginis, 04° 31' Mérleg, állócsillag a Szűz csillagképben, a Mérleg csillagjegyben található. Merkúri és vénuszi jellegű.
Zaurak gamma Eridani, 23° 52' Bika, állócsillag az Eridánusz csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Zavijava beta Virginis, Al Araf, 27° 10' Szűz, állócsillag a Szűz csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Merkúri és marsi jellegű.
Zenit tetőpont. Az éggömbön a nadírral szemben elhelyezkedő magas pont, ami a megfigyelőre éppen merőlegesen van. Medium coeli.
Zibal gamma Ceti, 13° 50' Bika, állócsillag a Cet csillagképben, a Bika csillagjegyben található. Szaturnuszi jellegű.
Zodiákus az állatöv. Az égen az ekliptikától kétoldalt 16°-nyira lévő terület, amelyen belül a Nap, a Hold és minden bolygó (a Plútó kivételével) látszólagos pályáján mozog. Tizenkét állatövre (egyenlőtlen hosszúságban) és tizenkét egynevű jegyre osztják, 30°-os hosszúságban. Az állatövi képek és az állatövi jegyek a precesszió miatt nem esnek egybe. Csillagászatilag nézve tropikus és sziderikus állatövet kell megkülönböztetnünk. A tropikus állatöv, a napéjegyenlőségekhez és napfordulópontokhoz való rendezésen nyugszik és a Kos jeggyel kezdődik a tavaszi napéjegyenlőség idején, míg a sziderikus állatövet az állócsillagok rendszerében határozzák meg. A kezdőpontot — a jegyet is — gyakorlati okokból az egyidejűleg felkelő csillagokkal állapították meg, ez pedig és okozatilag függ össze az idő és naptárproblémával. A tizenkét jegyet úgy válogatták össze, hogy átlaguk messzemenően egybeessen a tizenkét állatövi csillagkép átlagával. Már Babilonban, az asztronómia-asztrológia korai korszakában pontosan megkülönböztették az ekliptikát, tizenkét 30°-os állatövi jegyre osztva, a tulajdonképpeni állatövet, amely a 12°-os (16°-os) terület és az állatövi képeket, melyeknek száma nem feltétlenül 12 (a történelem folyamán 8 és 15 közt változott). Az állatöv, ebben az értelemben már az ókori Babilonban, Kr. e. 700-ban ismert volt. Kr. e. 420 óta — miután a bolygóelmélet egy fajtája létrejött — bolygópozíciókat számoltak, nem (csak) megfigyeltek, annak a jegynek a megadásával, ahol a bolygó tartózkodik. A jegyek pontosan 30° szélesek.
Zosma delta Leonis, 11° 19' Szűz, állócsillag az Oroszlán csillagképben, a Szűz csillagjegyben található. Szaturnuszi és vénuszi jellegű.
Zuben Elakrab gamma Librae, 25° 08' Skorpió, állócsillag a Mérleg csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található.
Zuben Elakribi delta Librae, 15° 17' Skorpió, állócsillag a Mérleg csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található.
Zuben Elgenubi Kiffa Australis, Lanx australis, alpha Librae, 15° 05' Skorpió, állócsillag a Mérleg csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Szaturnuszi és marsi jellegű.
Zubenelschemali beta Librae, 19° 22' Skorpió, állócsillag a Mérleg csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található. Jupiteri és merkúri jellegű.
Zuben Hakrabi nu Librae, 18° 46' Skorpió, állócsillag a Mérleg csillagképben, a Skorpió csillagjegyben található.