Kezdőlap » Asztrológia » Retrográd Merkúr február 2013

Retrográd Merkúr február 2013

merkur1_13Február 23. és március 17. között a Merkúr retrográd mozgást végez a Halak 19º52′-ről visszaérve a 5º38′-re.

A Halak jegye mindig valamilyen áldozat hozatalt igényel részünkről, hogy minél inkább egységet alkossunk környezetünkkel. A Halak egyben a nagy álmodó is, aki egy ideális, szeretet teljes világban tudná csak igazán elképzelni magát. A fizikai valóság nyersesége állandó csalódások forrását képezi számára.

A retrográd időszak árnyéka február 9.-től április 6.-ig tart. Az árnyék már előzetesen előre jelzi, hogy milyen témákat kell majd újraértékelnünk, újragondolnunk a retrográd időszak alatt. Február 9. jelzi azt az időt, amikor az előrehaladó Merkúr eléri a Halak 5. fokát, ahova vissza fog hátrálni, majd április 6.-án ér vissza a Halak 20. fokára, ahol előzetesen irányt váltott.

Az árnyék első felében érdemes újabb álmokat, elképzeléseket megformálni, számítva arra, hogy ezek módosulásokat fognak igényelni a retrográd hetekben, majd végső igazításokon mehetnek át az árnyék lezáró szakaszában.

Az adott időszakot a Szaturnusz Plútó szextil és a Jupiter Uránusz szextil energiái határozzák meg (lásd az Asztrológiai naptárban). Röviden ez azt jelenti, hogyha az alapvető lényegre koncentrálunk tevékenységeinkben és vállalkozásainkban, akkor jelentős fejlődést érhetünk el. A retrográd időszak alatt, azok a téves, nem eléggé megalapozott elképzeléseink kerülhetnek felszínre, amelyeken elcsúszhatnánk, ha továbbra is követjük őket.

Február 23.-án a Nap enyhébb kvadrátot képez a Jupiterrel (pontosat február 26.-án), ami (a Neptunusszal való együttállása mellett) arra figyelmeztet, hogy túlzott idealizmusunk tévútra vagy túlzásokra késztethet. Mivel a Mars is a hátráló Merkúrt követi, fontos, hogy ne akarjuk túlságosan sürgetni az eseményeket és nyugodjunk bele abba, hogy most lassabbak vagy szövevényesebbek lehetnek. Ha sietünk, akkor további komplikációkkal nehezíthetjük helyzetünket (főként február 26.-án, amit az előző napi Telihold csak jobban erősít). A Sárkányfejjel képezett trigon jelzi, hogy komolyabb, hosszabb távra is kiható döntések vagy legalábbis mélyebb felismerések következhetnek életünkben.

Minden nehezebb helyzetben próbáljuk meg előzetesen leföldelni magunkat és belső hangunkra, intuíciónkra hallgatni. Ez különösen jó időszak a befelé forduláshoz, meditációhoz, relaxációhoz, mert csak így kerülhetünk közelebb ihletettségünk forrásához.

Március 1. és 7. különösen kedvező komolyabb döntésekhez, erőfeszítésekhez. Március 4. és 10. túlzásokra hajlamosíthat. Érdemes még a március 11. Újhold energiáit is hasznosítanunk, lendületünk megerősítése végett. Bővebben az Asztrológiai naptárban.

Pár általános tanács az ilyen időszakokra: Mivel a Merkúr hatása alatt álló tevékenységek a kommunikáció, információk és gondolatok áramlása, ezért a retrográd mozgás hatására a jövő felé irányuló gondolataink sokkal nehézkesebbé válnak. Nehezebb megfelelően előre látni és tervezni az események alakulását. Ebben az időszakban érdemes kerülni a nagyobb adásvételeket, szerződések aláírását és általában minden olyan újabb kezdeményezést, amely időben tartós hatással lesz, mivel később lehetséges, hogy újra kell majd gondolnunk ezeket. Jó előbb végig gondolni minden részletet, mert megtörténhet, hogy valami elkerüli a figyelmet.

Személyes szinten tovább tudjuk értelmezni ezt a hatást, ha megnézzük hova, milyen horoszkóp házba esik a Halak csillagjegyének 20. foka a születési horoszkópunkon belül. Az általa jelzett életterületen kell majd mélyebb újraértékeléseket és tisztázásokat végeznünk és átfogóbb megértésre és együttérzésre törekednünk. A hatás sokkal erősebb, amennyiben az épp retrográdba forduló Merkúr egy személyes bolygónkkal is fényszöget alkot.

Egy adott élethelyzet vagy aktuális probléma jobb megértésében egy Személyes tanácsadás segíthet. Kattints ide egy tanácsadás/előrejelzés leírásának megtekintéséhez.