Kezdőlap » Asztrológia » Retrográd Mars 2016

Retrográd Mars 2016

Retrográd Mars 2016A Mars erőnk, erőnlétünk és érvényesülési módunk jelölője. 2016-ban április 17. és június 30. között retrográd mozgású a Nyilas 8º54′-ről indulva visszaér a Skorpió 23º04′-re.

Személyes szinten tovább tudjuk értelmezni ezt a hatást, ha megnézzük hova, milyen horoszkóp házba esik a Nyilas csillagjegyének 8-9. foka születési horoszkópunkon belül. Az általa jelzett életterületen kell majd újraértékeléseket és tisztázásokat végeznünk tevékenységeink és velük kapcsolatos elvárásaink terén. A hatás sokkal erősebb, amennyiben az épp retrográdba forduló Mars egy személyes bolygónkkal is fényszöget alkot.

A retrográd Mars időszak árnyéka február 18.-tól augusztus 22.-ig tart. Az árnyék már előzetesen előre jelezte, hogy milyen témákat kell újraértékelnünk, újragondolnunk a retrográd időszak alatt. Február 18.-án előrehaladó Mars elérte a Skorpió 23. fokát, ahova vissza fog hátrálni, majd augusztus 22.-én ér vissza a Nyilas 8. fokára, ahol előzetesen irányt váltott.

Retrográd MarsAz árnyék első felében a Nyilas energiái segítenek nagyban gondolkodni, kitörni a korlátok közül, lehet kissé többet utazunk is. Azonban a Mars lassulásával a konkrét előrelépés is kissé nehezebb, késleltetett. A retrográd hetekben alkalmunk lesz átszervezni, rendezni régebbről elmaradt ügyeket, melyek ha tovább húzódnának vagy hátráltatnák a dolgunkat. Terveink végső igazításokon mehetnek át az árnyék lezáró szakaszában.

Miután a Mars megfordul látszólagos mozgásában és visszafelé kezd haladni, energiánk hasznosítási módja módosításokat igényel. Ha nem vagyunk figyelmesek környezetünkre, könnyebben kerülhetünk akadályokkal szembe, ami zsörtölődést válthat ki, mert úgy érzékeljük, hogy kezdeményezéseink nem haladnak kellő ütemben. Erre azért is különösen érdemes figyelnünk, mert az erélyes Mars a mozgásszerező Nyilas jegyében könnyen türelmetlenné válhat, ha hátráltatva érzi magát. Ez nagyobb frusztrációk és kellemetlenebb helyzetek előidézője lehet. Április 17-én a Merkúr-Plútó, majd később a Vénusz-Szaturnusz trigon kissé megfontoltabbá tesz, ami segít Mars miatt bekövetkező az átállásban. A retrográd időszak elején, 22-én bekövetkező Telihold jobban előtérbe hozza az emberekből a felgyűlt elégedetlenséget.

A Nyilas a szabadság, elvek és nagy léptékű tervek jegye. Az említett időszakban érdemes több ízben is önvizsgálatot gyakorolni, hogy megértsük milyen akadályok, függőségek korlátozzák szabadságérzetünket. Megtörténhet, hogy az előrejutáshoz ezek némelyikében szükséges módosítanunk hozzáállásunkon és több türelmet kellhet gyakorolni. A Mars a Kos uralkodó bolygója és az Uránusz 2011 óta ebben a jegyben tartózkodik, ezzel a hevesebb összetűzések esélye, átértékelések szüksége így továbbá növekedik.

A legérintettebbek a Nyilas Nappal, Holddal, Aszcendenssel vagy Jupiterrel rendelkező személyek, de a többi változó jegy (Ikrek, Szűz és Halak) is jobban érezni fogja a befelé fordulás szükségességét. Ha inkább hajlandóak vagyunk változtatni és hajlékony lenni sokkal könnyebb lesz tanításait fogadnunk. Ezáltal mélyebb megértést is nyerhetünk tudatalatti motivációinkba.