Kezdőlap » Egészség » Zene terápia

Zene terápia

Testünk minden része egy természetes harmóniát követve lüktet. A ritmikus hangok és a zene nemcsak hangulatot vagy megnyugvást képesek teremteni, hanem gyógyítani is tudnak bennünket.

Több tudományos kutatás támasztja alá azt a tényt, hogy a zenei ritmusok és törvényszerűségek matematikailag igazolható viszonyban állnak a test biológiai ritmusaival. A lassabb ritmus (30-50 ütés percenként) altató, nyugtató hatású, míg a gyorsabbak (60-80 ütés percenként) élénkítőek, energizálóak lehetnek.

A híressé vált Masaru Emoto vízzel végzett kísérletei bizonyították, hogy a víz kristályos szerkezetét zene által rendezettebbé tehetjük.

A megfelelően kiválasztott, harmonikus hangzású muzsika gyógyhatással bír a kimerültségre, az álmatlanságra, valamint a szív-és érrendszeri betegségekre is, de a bélrendszer, a gyomor, a vese, a légző-rendszer kóros elváltozásai esetén is sikerrel alkalmaztak már zeneterápiát. A gyermekek értelmi képességeinek fejlesztési folyamatában is használják a zenét. A klasszikus zene nagyjainak többsége, mint például Mozart, Vivaldi, Beethoven alkotásai mindig felemelőek testre és lélekre egyaránt.
A zene műfajától és a megszólaltatott hangszertől függően is hat szervezetünkre. A májfunkcióknak jót tesz a fából készül hangszerek játéka (klarinét, hegedű, cselló stb.). A hegedű és a zongora megnyugtatja az idegeket, a szaxofon pedig a vese működését képes serkenteni.
A pszichoakusztikában (a zene lélektani hatásainak kutatásában) jelentős ismertségre tett szert a binaurális hangok vizsgálata is. Ennek során a két fülbe különböző hangokat juttatnak, ezáltal az agyat arra késztetve, hogy összehangolja a két agyfélteke tevékenységét. Tudatállapotunkat is befolyásolhatjuk (éberebbek, nyugodtabbak, fókuszáltabbak lehetünk) az ilyen eljárással készült zeneszámok (pl. Hemisync típusú zenék) hallgatása által. Említhetném még a Sequoia Records (David és Steve Gordon) és Sophia Soundhealer alkotásait.

A módszer annyira hatásosnak bizonyult, hogy a japán Fumio, mély relaxációs állapotokat elősegítő koncertjeire a kimerült hallgatóság … aludni megy. De alkalmazták már félelmek csökkentésére vagy gyógyszeres érzéstelenítés és altatás nélküli sikeres operációkhoz is.
A zene nem csupán gyógyító, hanem egészségkárosító is lehet, kedvezőtlenül hatva például a szívműködésre is. A tévéműsorokban időnként hallható éles, monoton hangok általában feszült érzelmi állapotokhoz vezetnek, ami pszichés diszharmónia-érzést hivatott előidézni.
Ha lelki egyensúlyunkat kívánjuk erősíteni érdemes kevesebb túlságosan gyors vagy diszharmonikus hangzásvilágú és mondanivalójú zeneszámot hallgatnunk. Nem kívánom tovább részletezni a gyógyító hatásokat, akit érdekel úgy is utána fog keresni, csak egy másik nagyon hasznos és elérhető terápiás módszerre kívántam felhívni a figyelmet.