Kezdőlap » Asztrológia » Útmutató a születési idő pontosításhoz

Útmutató a születési idő pontosításhoz

Alábbi írásomat asztrológiát tanulók számára fogalmaztam meg, hogy segítségükre legyen az egyik legbonyolultabb asztrológiai eljárás, a születési idő bepontosításának elsajátításában.

Ha szeretnéd születési idődet velem bepontosíttatni, akkor kattins ide.

Az első szempont, hogy ha az elemzett személy nem tud még napszakot sem mondani akkor asztrológiai szempontból nagyon ingoványos talajon vagyunk. Ha van valamilyen mód (ráhangolódás, inga, meditáció) ami által sikerül legalább ráérezni, hogy kb. milyen napszakban születhetett akkor kerül esély a tovább lépésre, de akkor is tudatni kell vele, hogy lehet az egész hibás lesz és számolnia kell ezzel a kockázattal.

Ezért is írtam ki a pontosítás rendelésénél, hogy a napszak ismerete kötelező. Szerencsére a legtöbben azért ennyit tudnak a szülőktől. Csak akkor van gond, ha az illető idősebb, örökbe fogadták, minden felmenője eltávozott vagy netán elvesztek a kórházi adatok.

Ha lehetőségükben áll, akkor jó biztatni őket kikérni a kórházi lapjukat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy többnyire 5-10 percen belüli a tévedés az űrlapon. Akkor történhet nagyobb eltérés, ha császárral született, nehéz szülés vagy komplikációk voltak. Ilyenkor az orvosnak és a nővéreknek nem az óra megnézése a legfőbb foglalatosságuk.

Ha a feltételezett időszakban több Aszcendens is lehetséges, akkor áll segítségünkre egy jól kivehető fénykép. Nem kell egész testes legyen, de azért legalább a mellkasig látható kellene legyen, megfelelő fényviszonyokban. Az arcvonások, hajforma, szemek sokat elárulnak. Nehéz lenne mindenkit tipizálni, de köztudott, hogy amikor valakinek ki akarjuk találni a csillagjegyét a legtöbbször az Aszcendensét fogjuk helyette mondani. Ide a legjobb a tapasztalat, illetve ha valamilyen adatbázisban vizsgáljuk meg több tucat híresség fényképét, akiknek az Aszcendense is ismert (pl. astro databank, astrotheme stb.). Amit ismerünk a Napjegy jellemzőkről fokozottan kiíródnak az adott Aszcendens jegynél az arcra is. Pl. a Kosnak általában élesebb vonású orra és vonalai vannak, érződik a marsi jelleg, a Bika Aszcendens általában kerekdedebb, az Ikreken érződik a könnyed légiesség stb.

Figyeljünk fel arra is, hogy milyen kellékeket, hátteret választ a személy az adott fényképhez. Netán nem akarja megmutatni az arcát, a szemeit és nagy napszemüvegben mutatkozik? Könnyen utalhat támadott Skorpió Aszcendensre vagy 1. házas Plútóra.

Ügyelni kell azonban ha az adott időtartamban lehetséges 1. házas bolygó is, mert ez az uralmi jegyének a jellemzőit hozza magával. Tehát egy Bika Aszcendens Bika Marssal az 1. házban, érezhetően masszív, földies, de van egy nagyobb eltökéltség is benne. Külön gondot jelentenek azon szülöttek akiknek több bolygó is kapcsolódhat Aszcendenséhez. Egyrészt azért mert nehezebb lesz a beazonosítás, másrészt az életeseményeknél is gondok adódhatnak.

Az általános tapasztalat, hogy ha nem egyértelmű a szülött jegye a képére rápillantva és nincsenek is lehetséges 1. házas bolygók, akkor az Aszcendens valószínűleg több fényszög kapcsolattal is rendelkezik majd.

Tehát jó esetben a fénykép által sikerül 1-2 órán belülre szűkítenünk az időtartamot és több lehetőséget is kizárni. Vannak nagyon jellegzetes esetek pl. a Skorpió, Nyilas és Bak Aszcendens. Ha egy nagyon kitörő, életvidám alakot látunk, akkor a két szélső eset könnyen ejthető (persze figyelünk az 1. házas bolygók és lehetséges Aszcendens fényszögek esetére).

Amikor már ennyire előre jutottunk akkor kell találni egy kiindulási pontot. Ilyenkor a legjobb kicsit elcsendesedni és rákérdezni magunkban az illető Szellemére, hogy ő mit sugallana. Általában az időszak valamelyik fele jobban vonzza a figyelmünket. Természetesen a számításokkal meg kell bizonyosodni róla, hogy intuíciónk jó volt. Minél több tapasztalatot szerzünk annál többször fog az intuíciónk is vissza igazolódni majd.

Ezt követően elkezdünk végig menni az életeseményeken. Figyelünk a lassú tranzitok lehetséges fényszögeire az Aszcendenssel, de az IC-MC tengellyel is. Továbbá végig nézzük a direkciós aktiválódásokat (házváltások, Aszcendens, MC-IC fényszögek). Közben próbáljuk megérteni a személyt és az adott életeseményhez leíró fényszögeket keresünk. Fontos, hogy nem kell mindig kierőltetni valamilyen találást, mert több alkalommal is lehet egyszerű bolygók közti fényszög által jelezve. Tehát, ha látunk bolygók közti aktiválódásokból többet, amik megmagyarázzák az adott eseményt, akkor lehet épp csak annyi volt és kész. De, ha látszólag semmi sem magyarázza az eseményt, akkor jó eséllyel az Aszcendens vagy IC-MC lesz érintett.

Azért is kell végig menni az események listáján, hogy hátha felfigyelünk valamilyen ismétlődésekre. Sokszor van, hogy egy bizonyos fok mind visszatér a direkcióknál vagy tranzitoknál. Ha ez a fok fényszöget képez egy radix bolygóval akkor könnyen vaklárma lehet (hacsak az adott bolygó nincs pontos fényszögben az Aszcendenssel, IC-MC-vel), de ha sehol nem fordul elő a képletben akkor nagy valószínűséggel megtaláltuk vagy az Aszcendenst vagy az MC-t.

Hogy mi jelez fontos eseményeket? Ha a tr. Plútó beaktiválódik akkor valószínűleg valami nagyon felkavarót él meg, ami gyökeres átalakulást hoz azon az életterületen ahonnan a tranzit hat. Nagy, többnyire hirtelen változásokat az Uránusz szokott hozni. Ha elköteleződik, elhatárolódik vagy nagyobb felelősség, terhek hárulnak rá, akkor a Szaturnusz lesz gyanúsítható. Ha el kell valamilyen kötődését engednie akkor neptunuszi hatás lehetséges. Nyilvános eseményeknél, pl. esküvőnél az MC majdnem mindig érintett. Úgyszintén hivatásbeli történéseknél is (munkakezdés, váltás, elbocsájtás, nyugdíjazás). A kapcsolati történéseket az 5. és 7. ház aktiválódása mutatja. Válásra, halálesetre sokszor a 8. és 12. ház utal. De válást okozhat az Aszcendens kvadrátja Plútóval, Uránusszal, Szaturnusszal, vagy ezek belépése a 7. házba.
Nagyon fontos pillanat mindenkinek az életében, ha valamely direkciós bolygó vagy lassú tranzit bármely sarkalatos pontra ér.

Nem kell tökéletes egyezéseket keresni, de a direkcióknál jó negyed fokon belül maradni, a lassú tranzitoknál max. fél fok ami még komolyan vehető. A kisebb eltérések abból adódhatnak, hogy a lassú tranzit jelöli az időszakot, de ezen belül egy gyors átvonulás vagy éppen maga a Hold lesz az ami az eseményt kiváltja. Azonban minél jobban sikerül behatárolni a születési időt, annál jobban látszik, hogy egyre több életesemény irányul feléje. Az biztos, hogy kell számítani arra, hogy többször is át kell menni az életeseményeken és több lehetségesnek tűnő időpontot is le kell ellenőrizni, ameddig egy kellően kiemelkedik a többi közül.

Lehetséges buktatók: ha bolygó van az Aszcendensen vagy annak közelében, erről már írtam a pontosításnál. Másik tényező, hogy ne tévesszük össze a kapott fokot az MC fok helyzetével. Tehát, ha kételyeink vannak, akkor futtassunk végig egy olyan időpontot is, ahol az Aszcendens fokát az időben legközelebb eső MC fokára cseréljük ki. Pl. kiszámolunk Kos Aszcendens 9. fokot, de mi van ha az a 9. fok közben egy Bak MC 9. fokot jelent? Nos ezt az eshetőséget is jó kizárni, ha komoly munkát akarunk készíteni. Vannak olyan esetek, amikor teljesen mindegy, mert pl. az Aszcendens és MC is pontos fényszöget alkotnak (szextil, kvadrát vagy trigon).

Kell tudni gondolkodni a kereteken kívül, mert néha előfordul, hogy a megrendelő azt állítja éjjel 2-3 között lehetséges, de semmi sem passzol ide be, mivel éppen 1:47-kor született. Onnan lehet többnyire kideríteni ezt, hogy mire alapozza az információit és milyenek voltak a szülés körülményei. Szóval nem kell mindent teljesen készpénznek venni amit kapunk.

Ideális esetben, a személy tud 7-8 pontos dátumot adni, de sokszor épphogy emlékeznek az időszakra. Amennyire lehet, minél pontosabb adatokat kell kérni tőlük, mert ha csak egy évszámot mond az eléggé kevés vigasz. Igaz, hogy a direkciók megengednek emlékezetbeli hibákat, de azért jó, ha a kezdő adatok is minél megbízhatóbbak.

Ha nem tud megközelítőleg pontos dátumokat, akkor a tranzitokat többnyire ejthetjük, kivéve mondjuk a Plútót, meg a Neptunuszt.
Ha valamely életesemények eléggé gyanúsok, akkor jó rákérdezni, mert megtörténik, hogy elírta vagy rosszul emlékszik.

Tömören ez lenne a lényege a pontosításnak, de ebből is látható, hogy nincs egy „igaz módszer”. Vannak akik különböző módozatokat használnak, de a komoly eredményhez figyelmes és kitartó munka szükséges.